Naleśniki z nadzieniem do ruskich pierogów

Przepis nadesłała Pauletta69

Składniki:

naleśniki:
- jajka,
- mąka,
- mleko,
- można dodać odrobinę proszku do pieczenia wtedy naleśniki będą pulchniejsze,
- sól (ew. pieprz),
farsz:
- 5 ziemniaków (średnich),
- jedna cebula,
- 30 dag białego sera,
- sól pieprz do smaku i według uznania

kurczak:
- średni filet z kurczaka,
- cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- czosnek

surówka:
- 2 marchewki,
- jedno jabłko

Przygotowanie:

Smażymy naleśniki. W między czasie gotujemy około 5 ziemniaków w mundurkach. Jedną większą cebulę siekamy drobno i do miękkości obsmażamy na masełku. Następnie ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (lub przez zgniataczkę, podobnie ser biały. Mieszamy wszystko dodając sól i pieprz do smaku. Mamy gotowe naleśniki i farsz. Teraz czas na kurczaka. Kroimy filet w kosteczkę lub w paseczki (jak kto lubi). W garnku podgrzewamy odrobinę oleju i masła. wrzucamy kurczaka posiekanego, dodajemy sól, pieprz (według uznania), dodajemy czosnek (ząbek wystarczy), kroimy cebulę i dodajemy odrobinę wody. Przykrywamy pokrywką i czekamy (30 minut wystarczy). W zależności od tego, czy chcemy mieć sos śmietanowy czy sos własny dodajemy więcej wody (lub mniej). I na koniec surówka z marchwi i jabłka. 2 marchewki obieramy, ucieramy na drobnej tarce, jabłuszko na grubszej. Można dodać cukru, ale ja nie daję. Można dodać kroplę oliwy lub oleju i pare kropelek soku z cytryny (najlepiej świeżej cytryny a nie kwasku). I to w zasadzie wszystko. Naleśniki zawijamy i obsmażamy na masełku. Życzę smacznego, u mnie wszyscy mlaskali:) Czekam na opinie. Pozdrawiam

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas