Pieczone ziemniaki - przysłała Ania

1kg ziemniaków; 0,5 kg marchewki; 0,5 kg cebuli; pęczek zielonej pietruszki; 0,5 kg kiełbasy; 0,5 kg wędzonego boczku; sól; pieprz; pół paczki smalcu

Ilość składników regulujemy według ilości potrawy, jaką chcemy otrzymać lub upodobań ( ja wolę więcej jarzyn).

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w plastry, zieloną pietruszkę siekamy drobno, kiełbasę i boczek również kroimy w plastry. Na dnie dość dużego garnka układamy plastry boczku, aby ziemniaki nie dotykały bezpośrednio dna, następnie układamy warstwami wszystkie składniki po kolei, przyprawiając je do smaku solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy smalec, całość przykrywamy pergaminem lub dużym liściem białej kapusty, następnie pokrywą.

Pieczemy na płytce około godziny (na małym ogniu), aż ziemniaki będą miękkie.

Wersja dla leniuchów: wszystkie składniki wymieszać, przyprawić i włożyć do garnka, nie zapominając o plastrach boczku na spód.

Polecam!

Wersja letnia: to samo pieczemy w specjalnym metalowym garnku (można już kupić w sklepach) na ognisku (koniecznie rozpalić ognisko z drzewa owocowego).

W tej wersji należy wszystkie składniki przykryć pergaminem, liśćmi kapusty i pięknym darniem z dobrze utrzymanego trawnika :) wielkości pokrywy! Super zapach - sąsiadom będzie leciała ślinka!

Polecam, wypróbowane!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas