Placek z kokosem - przysłała Mieczysława
Na ciasto: 40 dkg mąki; 15 dkg margaryny; 15 dkg cukru; 1 paczka cukru waniliowego; 2 całe jajka; 1 żółtko; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki mleka; 1 słoik dżemu morelowego Na kruszonkę: 20 dkg wiórków kokosowych; 15 dkg margaryny; 20 dkg cukru; 2 łyżki mleka; 1 paczka cukru waniliowego; 1 jajko
Wyrobić ciasto z podanych składników. Wyłożyć ciasto na posmarowaną margaryną blaszkę o wymiarach około 25 - 35 cm. Na ciasto rozsmarować równomiernie dżem morelowy.
Kruszonkę zagnieść z podanych składników i nałożyć ją na dżem, lekko przycisnąć. Piec w temperaturze 180 st. C przez 50 min. Po 25 min. przykryć folią aluminiową, aby ciasto nie przypaliło się.
Życzę smacznego.