Pomidorowy ryż z boczkiem i warzywami
Przepis nadesłała pchelka79. Autorka otrzymuje nagrodę książkową.

Składniki:
- 300 g boczku wędzonego, - 1 szklanka ryżu, - 1/2 puszki czerwonej fasoli, - 1/2 puszki groszku, - 2 łodygi selera naciowego, - 1 czerwona cebula, - 1 papryczka chili, - 1/2 papryki zielonej, - 2 ząbki czosnku, - 1 puszka pomidorów, - 3/4 szklanki wody, - świeża bazylia i natka pietruszki, - sól, pieprz, papryka słodka, sok z połówki limonki,
Przygotowanie:
Ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnie, chwilę prażymy. Pomidory miksujemy z czosnkiem i połową posiekanej papryczki chili, wlewamy do ryżu razem z wodą, solimy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając. Przed końcem duszenia dodajemy pieprz, pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni aż się zrumieni. Cebulę kroimy w piórka, papryki w kostkę, seler w półksiężyce, dodajemy warzywa do boczku razem z warzywami z puszki, dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i sok z limonki, chwilę smażymy. Na ryżu układamy boczek z warzywami.