Pomidorowy ryż z boczkiem i warzywami

Przepis nadesłała pchelka79. Autorka otrzymuje nagrodę książkową.

Nadesłała pchelka79.
INTERIA.PL

- 300 g boczku wędzonego,
- 1 szklanka ryżu,
- 1/2 puszki czerwonej fasoli,
- 1/2 puszki groszku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 czerwona cebula,
- 1 papryczka chili,
- 1/2 papryki zielonej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów,
- 3/4 szklanki wody,
- świeża bazylia i natka pietruszki,
- sól, pieprz, papryka słodka, sok z połówki limonki,

Przygotowanie:

Ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnie, chwilę prażymy. Pomidory miksujemy z czosnkiem i połową posiekanej papryczki chili, wlewamy do ryżu razem z wodą, solimy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając. Przed końcem duszenia dodajemy pieprz, pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni aż się zrumieni. Cebulę kroimy w piórka, papryki w kostkę, seler w półksiężyce, dodajemy warzywa do boczku razem z warzywami z puszki, dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i sok z limonki, chwilę smażymy. Na ryżu układamy boczek z warzywami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas