Sernik
Przepis nadesłała Alicja.
Ciasto:
- 2 szkl. mąki,
- 1/2 margaryny /trochę więcej jeśli ciasto jest za suche/,
- 1/2 szkl. cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli, Ciasto ma być konsystencji kruszonki, wysypujemy je na dno brytfanki.
Masa:
- 1 kg dobrego sera,
- 2 budynie śmietankowe w proszku,
- 1/2 l mleka surowego/jeśli ser jest mielony to mleka dajemy mniej/,
- 1 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 całe jaja,
- 4 żółtka,
1/2 kostki masła roztopionego
Przygotowanie:
Utrzeć jaja - żółtka z cukrem, dodać ser zmielony, tłuszcz oraz budyń w proszku i na końcu mleko. Masa ma być konsystencji gęstej śmietany. Masę wyłożyć na ciasto surowe i piec około 40-45 min na złocisty kolor. Pod koniec pieczenia ubić 4 białka na sztywno dodać cukier 4 czubate łyżki i dodać paczkę 100 g wiórek. Wymieszać łyżką - nie mikserem. Wyjąć sernik z pieca i nałożyć na wierzch, zapiekać około 15 min.