Snikers - przysłała Mieczysława

3 szklanki mąki; 1 kostka masła lub margaryny; 1 łyżka smalcu; 2 łyżki gęstej śmietany; 1 szklanka cukru pudru; 3 żółtka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; półlitrowy słoik dżemu wiśniowego lub śliwkowego; po 3 łyżki : rodzynków, wiórków kokosowych, posiekanych grzechów, drobno pokrojonych suszonych śliwek i moreli.

article cover
INTERIA.PL

Żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mąkę usiekaną z margaryną i smalcem, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Uformować z niego placek wielkości dużej blachy i upiec w temperaturze 190 st. C. Jeszcze gorące ciasto posmarować dżemem, posypać wiórkami, rodzynkami, orzechami, morelami i śliwkami. Polać ciasto dowolną polewą np. czekoladą rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić na prostokątne kawałki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas