Tort czekoladowy
Nadesłał Piotr.
Składniki:
Ciasto:
1) 150 g mąki pszennej (niepełna szklanka), 2) 50g mąki ziemniaczanej (około 6 płaskich łyżek), 3) 150 g. cukru pudru (niepełna szklanka), 4) 50 g. cukru kryształu (3 łyżki), 5) 4 jajka, 6) 20 g. proszku do pieczenia (około 5 płaskich łyżeczek), 7) 5 płaskich łyżek kakao (20g.), 8) 5 płaskich łyżek soku z cytryny (3 cytryny), 9) 1 łyżeczka od herbaty zapachu rumowego
Przygotowanie:
1) Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, żółtka ucieramy z cukrem kryształem. Łączymy utarte żółtka z mąką i cukrem pudrem, dodajemy kakao, zapach rumowy oraz sok z cytryny i miksujemy mieszadłami ucierającymi kilka minut. 2) Ubijamy pianę z ochłodzonych białek w chłodziarce i delikatnie mieszamy z ciastem. 3) Wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm. posmarowanej masłem i opudrowanej bułką tartą i pieczemy przez około 40 minut w temp. około 160 ºC.
Poncz:
Bierzemy 1 ¾ szklanki wrzącej wody (450g.) i zaparzamy w niej czarną herbatę Express, następnie dodajemy 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny i 5 łyżek rumu mieszamy i studzimy.
Krem czekoladowy do tortu:
1) 3 torebki po 140g. „Kremu czekoladowego do tortu dr.„Oetkera”, 2) 2 i 1/3 szklanki mleka 2 proc. (580g.), 3) ¾ kostki masła (150g.), 4) ¼ kostki margaryny twardej (60g.), 5) 3/4 szklanki cukru pudru (120g.), 6) 4 i ½ łyżki rumu, 7) 1 tabliczka czekolady ciemnej
Przygotowanie:
1) „Krem czekoladowy dr.„Oetkera” miksujemy z mlekiem, ucieramy masło i margarynę z cukrem pudrem. Miksujemy oba kremy równocześnie dodając rum. 2) Schładzamy powstały krem w chłodziarce 4 godziny. 3) Tort przecinamy ostrym nożem na 3 blaty. 4) Na każdym blacie tortu nasączonym ponczem rozsmarowujemy krem (około 9 czubatych łyżek). 5) Ozdabiamy boki tortu kremem i wiórkami z czekolady ciemnej. 6) Ozdabiamy „koronę” tortu różyczkami przy pomocy szprycy. 7) Na różyczkach, możemy położyć wiśnie lub inne owoce. 8) Do dekoracji tortu można też wykorzystać „Krem śmietankowy dr. Oetkera” w torebkach.