Tort daktylowy - przysłała Mieczysława

Po 25 dkg cukru pudru, daktyli i migdałów, 6 jaj, 1 cukier waniliowy, sok z jednej cytryny, 4 dkg mielonych biszkoptów, 10 dkg czekolady, 3 dkg masła, 2 łyżki mleka.

Przygotowanie:

Jaja ubić z cukrem na parze, starannie wymieszać z drobno pokrojonymi daktylami i zmielonymi migdałami (trzeba je najpierw sparzyć i obrać), cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i biszkoptami. Wyłożyć do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-170 st. C i piec 50-60 min. Pokruszoną czekoladę, masło i mleko podgrzać w rondelku, mieszając. Gdy wszystkie składniki polewy rozpuszczą się i połączą, oblać nią tort. Najlepszy jest 2-3 dni po upieczeniu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas