Ziemniaki po szwajcarsku - przysłała Mieczysława

50 dkg ziemniaków; 20 dkg boczku wędzonego; pieprz

Przyrządzanie:

Ziemniaki wyszorować i zagotować w skórkach. Od chwili zagotowania pogotować jeszcze 3-4 minuty. Wyjąć z wody, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Boczek pokroić w cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu, ułożyć na dnie plastry boczku, na nich starte ziemniaki i ugnieść lekko, żeby powstał placek. Posypać go pieprzem i smażyć na małym ogniu. Gdy przy poruszaniu patelnią ziemniaczany placek będzie się na niej przesuwał, to znaczy, że ziemniaki są gotowe. Wyłożyć je z patelni boczkiem do góry i podzielić na porcje. Jako dodatek można podać kefir lub maślankę.

Z podanego przepisu wychodzi 65 dkg potrawy.

Uwaga: boczek wędzony jest zwykle dość słony, ziemniaków lepiej już nie solić.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas