Idealna sałatka na noworoczne przyjęcie. Zniknie w mgnieniu oka

Materiał promocyjny

Noworoczne przyjęcie z reguły obfituje w różnorodne smaki, ale w przypadku przekąsek imprezowych istotne jest nie tylko to, jak smakują - równie ważne jest ich podanie. Najlepiej przyrządzić je w formie finger food – przekąsek, które można zjeść palcami. Jak przygotować w ten sposób sałatkę? Jaka sałatka będzie odpowiednia na noworoczną imprezę w takim stylu?

Najlepiej przyrządzić przekąski w formie finger food czyli takich, które można zjeść palcami
Najlepiej przyrządzić przekąski w formie finger food czyli takich, które można zjeść palcamiMartyna Taras FILMSEE / Interia

Sałatka jarzynowa, choć tradycyjna, może zaskoczyć oryginalnym smakiem i podaniem. Wystarczy owinąć jej małe porcje w plastry szynki, dzięki czemu stanie się sylwestrowym finger food! W dodatku podanie w taki sposób nada jej wykwintności i sprawi, że stanie się idealnym daniem na noworoczne przyjęcie. Wystarczy kilka prostych kroków, by przekształcić klasyczną sałatkę jarzynową w wykwintną przekąskę.

Przygotowanie sałatki jarzynowej

Potrzebować będziemy najwyższej jakości składników: dwóch opakowań szynki sokołowskiej kruchej, trzech ziemniaków, trzech marchewek, korzenia pietruszki, ćwiartki selera, 250 g kiszonych ogórków, dwóch jabłek, pięciu jajek, puszki groszku, trzech łyżek majonezu, łyżki jogurtu, łyżeczki musztardy miodowej, a także soli i pieprzu dla smaku. Przyda się również rukola lub pietruszka do udekorowania.

Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę gotujemy do miękkości, a następnie obieramy. W oddzielnym rondelku gotujemy również jajka. Następnie warzywa, jajka, a także jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również ogórki kiszone. Wsypujemy wszystkie składniki do miski, dodajemy odcedzony groszek oraz majonez, jogurt i odrobinę musztardy. Doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wsadzamy sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę.

Przed podaniem rozkładamy na desce plastry szynki. Układamy na każdym z nich 2 łyżki sałatki i zwijamy w rulon. Następnie przekładamy je na talerz i dekorujemy listkami rukoli lub pietruszki.

Klucz do doskonałego smaku

Trzymajmy się proporcji składników,Martyna Taras FILMSEE / Interia

Choć sałatka jarzynowa jest daniem prostym do wykonania, by na pewno się udała i zniknęła z talerza w mgnieniu oka, należy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim sałatka najlepiej smakuje na świeżo. Zbyt długo przechowywana zaczyna puszczać wodę, przez co wygląda nieestetycznie, a składniki przestają być świeże. Sałatkę jarzynową z majonezem należy przygotować maksymalnie 48 godzin przed imprezą i trzymać w lodówce. Pamiętajmy jednak, by nie podawać jej również tuż po przygotowaniu - smaki muszą się "przegryźć"!

Kolejna zasada dotyczy idealnego zrównoważenia smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i delikatnie ostrego dzięki doprawieniu pieprzem. Powinna być również dość konkretna - nie żałujmy majonezu. Trzymajmy się proporcji składników, by uniknąć dominacji jednego smaku nad innymi - dzięki temu osiągniemy harmonię smaków.

CB_sokołów_12.2023

Uważajmy także, by warzywa i jajka nie były zbyt drobno, ani zbyt grubo pokrojone. Warto trzymać się zasady, że kostka powinna być mniej więcej wielkości zielonego groszku.

Przygotowanie idealnej sałatki jarzynowej z szynką na noworoczne przyjęcie to zadanie, które wymaga uwagi i dbałości o detal. Jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek, a podanie w plastrach szynki sprawi, że ta prosta sałatka będzie prezentowała się nowocześnie i elegancko. I z pewnością zniknie z talerzy, zanim zdążymy powiedzieć: "Szczęśliwego Nowego Roku!".

Materiał promocyjny

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas