3 sposoby na bułki – pszenne, maślane i grahamki

Dietetycy najczęściej odradzają białe pieczywo, jednak niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nie dałaby się pokroić za pyszną, pachnącą, świeżą bułkę z masłem. Te sklepowe często odbiegają od ideału – dużo w nich chemii i ulepszaczy. Głęboko mrożone zaś, oferowane jako chrupiące, prosto z pieca tracą swoją świeżość już po kilku godzinach. Bułki można łatwo zrobić w domu – wymagają tylko kilku podstawowych składników.

Najlepsze bułki przygotujesz własnoręcznie - wystarczą podstawowe składniki
Najlepsze bułki przygotujesz własnoręcznie - wystarczą podstawowe składniki 123RF/PICSEL

Szybkie bułki śniadaniowe

Szybkie bułki śniadaniowe są chrupiące i dziecinnie proste, z przepisu wyjdzie około 12 sztuk dużych bułek pszennych.

Pyszne, domowe bułki pszenne
Pyszne, domowe bułki pszenneINTERIA.PL

Szybkie bułki śniadaniowe - składniki

  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej najlepiej typ. 550
  • 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki mleka do posmarowania bułek
  • Dowolne ziarna (np. dynia, słonecznik)

Szybkie bułki śniadaniowe - sposób wykonania

Drożdże wymieszaj z cukrem i 3 łyżkami wody, zostaw na 15 minut, dodaj mąkę, pozostałą wodę, oliwę, sól i ręcznie lub mikserem zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, odstaw w naczyniu przykrytym ściereczką w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj na stolnicy kilka minut a następnie podziel na 12 równych części, formując lekko spłaszczone kulki, ułóż w odstępach (bułki urosną) na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza.

Napuszone bułki pszenne posmaruj mlekiem i posyp ziarnami, piecz w nagrzanym do 250 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

Zobacz też wideo: Jak zrobić domowe bułki

Bułeczki maślane

Miłośników słodkich śniadań na pewno zachwyci pomysł na puszyste, mięciutkie bułeczki maślane. Ich przygotowanie wymaga dosłownie kilku podstawowych składników. Bułeczki maślane z tego przepisu to 10 sztuk czystej przyjemności dla małych i dużych - doskonale smakują z domową konfiturą, twarogiem lub miodem.

Bułeczki maślane to świetna opcja dla fanów słodkich śniadań
Bułeczki maślane to świetna opcja dla fanów słodkich śniadańINTERIA.PL

Proste bułeczki maślane - składniki

  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 7g g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 40 g miękkiego masła
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki maku do posypania
  • rozpuszczone masło do posmarowania bułeczek

Proste bułeczki maślane - sposób wykonania

Drożdże wymieszaj z cukrem i 3 łyżkami mleka, zostaw na 15 minut, dodaj mąkę, pozostałe mleko, żółtka, miękkie masło, sól, olej i ręcznie lub mikserem zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, odstaw w naczyniu przykrytym ściereczką w ciepłe miejsce na 60 minut, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj na stolnicy kilka minut a następnie podziel na 10 równych części, formując bułeczki, ułóż w odstępach (bułki urosną) na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.

Napuszone bułeczki maślane posmaruj masłem i posyp makiem, piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut, aż się zarumienią.

Najlepsze bułki grahamki

Bułki grahamki to pyszne pieczywo z dodatkiem mąki razowej. Te z naszego przepisu są delikatne i puszyste, idealne dla osób, które poszukują zdrowszych alternatyw śniadaniowych. Z podanych składników zrobicie około 12 pysznych grahamek.

Pyszne, chrupiące bułki można przygotować samemu. To proste!
Pyszne, chrupiące bułki można przygotować samemu. To proste!123RF/PICSEL

 Najlepsze bułki grahamki - składniki

  • 380 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 120 g mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżka cukru
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka (375 ml)
  • 2 łyżki oleju

Najlepsze bułki grahamki - sposób wykonania

Drożdże wymieszaj z cukrem i 3 łyżkami mleka, zostaw na 15 minut, dodaj obie mąki, pozostałe mleko, sól, olej i ręcznie lub mikserem zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, odstaw w naczyniu przykrytym ściereczką w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj na stolnicy kilka minut a następnie podziel na 10 równych części, formując bułeczki, ułóż w odstępach (bułki urosną) na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką do napuszenia na 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.

Napuszone bułki posmaruj zimną wodą, piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25-30 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

Zobacz także:

„Zdrowie na widelcu”: Śniadanie jedzmy najwyżej godzinę po przebudzeniuPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas