3 sposoby na bułki – pszenne, maślane i grahamki
Dietetycy najczęściej odradzają białe pieczywo, jednak niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nie dałaby się pokroić za pyszną, pachnącą, świeżą bułkę z masłem. Te sklepowe często odbiegają od ideału – dużo w nich chemii i ulepszaczy. Głęboko mrożone zaś, oferowane jako chrupiące, prosto z pieca tracą swoją świeżość już po kilku godzinach. Bułki można łatwo zrobić w domu – wymagają tylko kilku podstawowych składników.
Szybkie bułki śniadaniowe
Szybkie bułki śniadaniowe są chrupiące i dziecinnie proste, z przepisu wyjdzie około 12 sztuk dużych bułek pszennych.
Szybkie bułki śniadaniowe - składniki
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej najlepiej typ. 550
- 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki mleka do posmarowania bułek
- Dowolne ziarna (np. dynia, słonecznik)
Szybkie bułki śniadaniowe - sposób wykonania
Drożdże wymieszaj z cukrem i 3 łyżkami wody, zostaw na 15 minut, dodaj mąkę, pozostałą wodę, oliwę, sól i ręcznie lub mikserem zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, odstaw w naczyniu przykrytym ściereczką w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj na stolnicy kilka minut a następnie podziel na 12 równych części, formując lekko spłaszczone kulki, ułóż w odstępach (bułki urosną) na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza.
Napuszone bułki pszenne posmaruj mlekiem i posyp ziarnami, piecz w nagrzanym do 250 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Zobacz też wideo: Jak zrobić domowe bułki
Bułeczki maślane
Miłośników słodkich śniadań na pewno zachwyci pomysł na puszyste, mięciutkie bułeczki maślane. Ich przygotowanie wymaga dosłownie kilku podstawowych składników. Bułeczki maślane z tego przepisu to 10 sztuk czystej przyjemności dla małych i dużych - doskonale smakują z domową konfiturą, twarogiem lub miodem.
Proste bułeczki maślane - składniki
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej typ 550
- 7g g suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 40 g miękkiego masła
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki maku do posypania
- rozpuszczone masło do posmarowania bułeczek
Proste bułeczki maślane - sposób wykonania
Drożdże wymieszaj z cukrem i 3 łyżkami mleka, zostaw na 15 minut, dodaj mąkę, pozostałe mleko, żółtka, miękkie masło, sól, olej i ręcznie lub mikserem zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, odstaw w naczyniu przykrytym ściereczką w ciepłe miejsce na 60 minut, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj na stolnicy kilka minut a następnie podziel na 10 równych części, formując bułeczki, ułóż w odstępach (bułki urosną) na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Napuszone bułeczki maślane posmaruj masłem i posyp makiem, piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Czytaj także: Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Najlepsze bułki grahamki
Bułki grahamki to pyszne pieczywo z dodatkiem mąki razowej. Te z naszego przepisu są delikatne i puszyste, idealne dla osób, które poszukują zdrowszych alternatyw śniadaniowych. Z podanych składników zrobicie około 12 pysznych grahamek.
Najlepsze bułki grahamki - składniki
- 380 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 120 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżka cukru
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki ciepłego mleka (375 ml)
- 2 łyżki oleju
Najlepsze bułki grahamki - sposób wykonania
Drożdże wymieszaj z cukrem i 3 łyżkami mleka, zostaw na 15 minut, dodaj obie mąki, pozostałe mleko, sól, olej i ręcznie lub mikserem zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, odstaw w naczyniu przykrytym ściereczką w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj na stolnicy kilka minut a następnie podziel na 10 równych części, formując bułeczki, ułóż w odstępach (bułki urosną) na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką do napuszenia na 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
Napuszone bułki posmaruj zimną wodą, piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25-30 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Zobacz także:
Jadasz pieczywo na śniadanie? Spróbuj japońskiego chleba
Jakie pieczywo jeść, którego unikać?
Chleb a powszechne dolegliwości zdrowotne
***