Maseczka z drożdży
Pomoże na wszelkie niedoskonałości skóry, ujednolici jej koloryt. Bogata w witaminy grupy B, maseczka drożdżowa poradzi sobie także z niechcianym trądzikiem.
Drożdże są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Znajdziemy w nich się w nich witaminy z grupy B, które są bardzo cenne dla naszej skóry. Drożdże zawierają również białko, wapń, żelazo, selen, chrom, kwasy nukleinowe i węglowodany.
Przygotowanie maseczki drożdżowej jest bardzo proste. Ok. 1/3 kostki drożdży mieszamy z odrobiną mleka. W wersji maseczki dla cery tłustej lub z przebarwieniami dodajemy odrobinę soku z cytryny. Cerę sucha i wrażliwą odżywimy maseczką drożdżowa, do której dodamy kilku kropel oliwy z oliwek.
Mieszając składniki maseczki ostrożnie dolewajmy mleko, aby maseczka nie była zbyt rzadka i nie spływała. Nakładamy na twarz grubą jej warstwę, gdyż cienka łatwo wysycha i pęka. Po 15-20 minutach zmywamy twarz ciepłą wodą.
Efekty działania maseczki drożdżowej będą większe, jeśli będziemy ją stosować 1-2 razy w tygodniu.
Po zmyciu maseczki twarz staje się w widoczny sposób oczyszczona, stany zapalne i podrażnienia są złagodzone, a drobne zmiany skórne są lekko przesuszone. Skóra zyskuje dodatkowo ładny, ujednolicony koloryt.