Jakich potraw spróbować podczas pobytu w Grecji?

Grecja to jeden z najpiękniejszych europejskich krajów, który może pochwalić się nie tylko robiącym wrażenie krajobrazem, ale także wyśmienitą kuchnią. Wybierając się na greckie wakacje, koniecznie musimy spróbować specjałów tamtejszej kuchni. Zapewniamy, że zachwycą podniebienia miłośników wykwintnych, ale jednocześnie zdrowych przekąsek. Oto klasyki greckiej kuchni, obok których nie można przejść obojętnie będąc w tym kraju.

article cover
©123RF/PICSEL
Horiatiki - klasyczna, wiejska sałatka greckaInteria Kulinaria

Spanakopita, czyli ciasto szpinakowe z fetą

©123RF/PICSEL

Nasza pierwsza propozycja z pewnością spodoba się miłośnikom szpinaku i sera fety, bo to podstawowe składniki tej potrawy. Mowa o spanakopicie. To ciasto (zwane filo) faszerowane szpinakiem oraz fetą z dodatkiem przypraw. Już po pierwszym kęsie można się zakochać w tej potrawie. Mimo że do niskokalorycznych nie należy, to jego smak i konsystencja rekompensują kalorie. Na wakacjach w Grecji koniecznie trzeba spróbować choć niewielki kawałek.

Gyros

©123RF/PICSEL

Gyros grecki należy do grupy streedfoods, czyli jedzenia, które możemy zamówić w ulicznych budkach i małych pubach. Ta syta przekąska może kojarzyć nam się z kebabem ze względu na podobne składniki i sposób ich podania. Głównym składnikiem greckiego gyrosu jest mięso w postaci cienkich płatów, doprawione typowymi greckimi przyprawami i schowane w bułce zwanej pita. Całość dopełniają świeże warzywa, frytki oraz sos (zwykle tzatziki lub musztardowy). Tej potrawy koniecznie należy spróbować, gdy jesteśmy na wakacjach lub urlopie w Grecji.

Smażone owoce morza

Stałym elementem greckiej kuchni są również owoce morza. Te jedzone najczęściej to kalmary i ośmiornice. Spotkamy je w wielu pubach i restauracjach, zazwyczaj w smażonej postaci, podane z grecką sałatką.

Spaghetti z owocami morza

W greckim menu nie może zabraknąć również makaronu, a konkretnie spaghetti z owocami morza. Przyprawy oraz sos pomidorowy doskonale dopełniają całość.

Saganaki tyri, czyli smażony ser

©123RF/PICSEL

Mało kto o tym wie, ale jedną z typowych greckich potraw jest również smażony ser. Danie to podobne jest do wysmażanego syra, który spotkamy w Czechach i na Słowacji. Saganaki tyri przygotowuje się zazwyczaj z serów: graviera lub kefalotyri. Ser obtacza się w panierce i smaży na specjalnej patelni. Podawany jest z kawałkiem cytryny lub limonki. Jego smak doskonale dopełnia piwo.

Musaka

Kolejny klasyk w kuchni greckiej to musaka, czyli zapiekanka, którą tworzą ziemniaki, bakłażany i mięso mielone. Dodatki to sos pomidorowy i przyprawy. Musaka to bardzo syte i niedrogie danie. W Grecji najlepiej zjeść je w rodzinnych restauracjach, które słyną z przygotowywania najpyszniejszej musaki.

Sałatka grecka

Na koniec zostawiliśmy jedną z najpopularniejszych potraw greckich, czyli sałatkę grecką. Jest nie tylko pyszna i niskokaloryczna, ale także bardzo zdrowa. Trudno się dziwić. W tradycyjnej sałatce greckiej znajdziemy świeżą sałatę, ogórki, pomidory, oliwki (koniecznie z pestką), ser feta, czerwoną cebulę, lekki dressing i zioła. W niektórych regionach Grecji do tradycyjnej sałatki dodawana jest również zielona papryka.

Co na deser?

art
©123RF/PICSEL

Gdy już zaspokoimy pierwszy głód jednym z dań głównych, czas na deser. Oto dwa najpopularniejsze greckie desery, obok których nie sposób przejść obojętnie.

Jogurt naturalny z miodem i orzechami

To pyszny i zdrowy deser, w którym znajdziemy sporo białka, witamin oraz minerałów. Jogurt z miodem i orzechami Grecy jedzą nie tylko po obiedzie, tudzież innym daniu głównym, ale również na śniadanie. Nic dziwnego. Po tak solidnej dawce składników odżywczych zyskamy energię na kilka ładnych godzin.

Ciasto filo ze słodkimi dodatkami

Grecy uwielbiają ciasto filo, o którym już wspominaliśmy. Przygotowują go na wiele różnych sposobów, między innymi na słodko. W formie deseru spotkamy je z dodatkiem kremów, owoców czy polew. Można jeść je również na śniadanie.

Trunki

W Grecji od lat kultywuje się tradycję picia wina. Według Greków najsmaczniejsze są te wiekowe. Im starsze wino, tym jego smak lepszy i głębszy. W kulturze greckiej nie brakuje również picia piwa. Jednak Grecy rzadko warzą go samodzielnie. Zazwyczaj pija się tam piwa importowane. Smakosze alkoholi powinni spróbować również typowej greckiej wódki, nazywanej "ouzo", która zawiera około 50 procent alkoholu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas