Reklama

Reklama

Miłośnicy dobrej kuchni w 2021 roku powinni się wybrać do Słowenii

Słowenia została właśnie wybrana Europejskim Regionem Gastronomicznym 2021 roku. To wyróżnienie zostało przyznane przez Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki (IGCAT) i jest wyrazem uznania dla bogatej i różnorodnej oferty gastronomicznej tego kraju.

Słowenia graniczy od zachodu z Włochami, od północy z Austrią, od wschodu z Węgrami oraz od południa z Chorwacją, co - jak podkreśla IGCAT - tworzy wyjątkowo zróżnicowaną mozaikę kulinarną. W daniach słoweńskiej kuchni można bowiem znaleźć silne wpływy tradycji wszystkich sąsiadujących z tym krajem państw.

Reklama

Ale kulinarna filozofia opiera się tu przede wszystkim na zasadzie "od ogrodu do stołu", co znajduje odzwierciedlenie w bliskich relacjach między szefami kuchni a lokalnymi producentami.

"Gdziekolwiek spróbujesz autentycznej kuchni słoweńskiej, możesz być pewien, że pochodzi ona prosto z natury. W Słowenii pozyskiwanie świeżych składników z pobliskich pól i ogrodów nie jest trendem, ale częścią naszej tradycji i nastawienia na zrównoważony rozwój. Jednym z powodów, dla których chronimy nasze środowisko jest to, że kochamy smaki, które tworzy. Oferujemy gościom żywność, którą lubimy jeść i którą sami możemy wyprodukować. Większość naszej żywności jest lokalna" - czytamy na łamach "Taste Slovenia".

Czego zatem możemy skosztować? To dość trudne pytanie, bo ciężko znaleźć jedno tradycyjne danie Słowenii, tradycje kulinarne są tu mocno związane z regionami. Z pewnością jednak w każdej części tego kraju można posilić się aromatycznymi zupami, sycącym gulaszem, rozkoszować smakiem lokalnego wina i piwa. Jednak warto również skusić się nie tylko na lokalne dania, ale na lokalne produkty, których bogactwem szczyci się Słowenia.

"Cztery rodzaje serów, dwa rodzaje miodu, sól i oliwa mają oznaczenie świadczące o ich niezwykłym pochodzeniu. Słowenia należy do najciekawszych obszarów pszczelarskich w Europie. Jego przysmaki miodowe obejmują specjalnie chronione kocevski miód leśny i miód krasowy" - czytamy.

Warto również spróbować przeróżnych serów, w szczególności łatwo rozsmarowującego się pikantnego sera mohant produkowanego w gminie Bohinj oraz sera tolmin. A to dopiero początek, bo wśród specjałów wymienia się również: kraski prsut, kiełbasę kranjską, nadziewany żołądek wieprzowy z Doliny Górnej Savinji), karkówkę kraską, kraską pancettę i szynkę z regionu Prekmurje. Całość oczywiście wzbogacają smaki świeżych warzyw, lokalnej oliwy czy oleju z pestek dyni.

Najbardziej znanymi i charakterystycznymi specjałami Słowenii są potica, prekmurska gibanica, zlikrofi i belokranjska pogaca.

Potica to deser z ciasta drożdżowego z nadzieniem. Najbardziej rozpowszechnione jest nadzienie orzechowe, natomiast możemy spotkać również ciasto z nadzieniem orzechowo-rodzynkowym, z samymi rodzynkami, z estragonem oraz z estragonem i twarogiem.

Prekmurska gibanica składa się z warstw dwóch rodzajów ciasta i czterech nadzień - maku, twarogu, orzechów włoskich i jabłek.

Zlikrofi to rodzaj pierożków z nadzieniem z ziemniaków, mielonego smalcu lub wędzonego boczku, cebuli, ziół i przypraw. Warto też spróbować tradycyjnego chlebka z kminkiem i solą o nazwie belokranjska pogaca.


Zobacz również:

 

Dowiedz się więcej na temat: Słowenia | podróże kulinarne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje