Miłośnicy dobrej kuchni w 2021 roku powinni się wybrać do Słowenii

Słowenia została właśnie wybrana Europejskim Regionem Gastronomicznym 2021 roku. To wyróżnienie zostało przyznane przez Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki (IGCAT) i jest wyrazem uznania dla bogatej i różnorodnej oferty gastronomicznej tego kraju.

Słowenia może stać się atrakcyjną alternatywą dla Chorwacji i Grecji! Pyszne jedzenie, obłędne widoki i niezadeptane zakątki czekają na turystów.
Słowenia może stać się atrakcyjną alternatywą dla Chorwacji i Grecji! Pyszne jedzenie, obłędne widoki i niezadeptane zakątki czekają na turystów. 123RF/PICSEL

Słowenia graniczy od zachodu z Włochami, od północy z Austrią, od wschodu z Węgrami oraz od południa z Chorwacją, co - jak podkreśla IGCAT - tworzy wyjątkowo zróżnicowaną mozaikę kulinarną. W daniach słoweńskiej kuchni można bowiem znaleźć silne wpływy tradycji wszystkich sąsiadujących z tym krajem państw.

Ale kulinarna filozofia opiera się tu przede wszystkim na zasadzie "od ogrodu do stołu", co znajduje odzwierciedlenie w bliskich relacjach między szefami kuchni a lokalnymi producentami.

"Gdziekolwiek spróbujesz autentycznej kuchni słoweńskiej, możesz być pewien, że pochodzi ona prosto z natury. W Słowenii pozyskiwanie świeżych składników z pobliskich pól i ogrodów nie jest trendem, ale częścią naszej tradycji i nastawienia na zrównoważony rozwój. Jednym z powodów, dla których chronimy nasze środowisko jest to, że kochamy smaki, które tworzy. Oferujemy gościom żywność, którą lubimy jeść i którą sami możemy wyprodukować. Większość naszej żywności jest lokalna" - czytamy na łamach "Taste Slovenia".

Czego zatem możemy skosztować? To dość trudne pytanie, bo ciężko znaleźć jedno tradycyjne danie Słowenii, tradycje kulinarne są tu mocno związane z regionami. Z pewnością jednak w każdej części tego kraju można posilić się aromatycznymi zupami, sycącym gulaszem, rozkoszować smakiem lokalnego wina i piwa. Jednak warto również skusić się nie tylko na lokalne dania, ale na lokalne produkty, których bogactwem szczyci się Słowenia.

Słowenia to nie tylko zapierające dech widoki
Słowenia to nie tylko zapierające dech widoki123RF/PICSEL

"Cztery rodzaje serów, dwa rodzaje miodu, sól i oliwa mają oznaczenie świadczące o ich niezwykłym pochodzeniu. Słowenia należy do najciekawszych obszarów pszczelarskich w Europie. Jego przysmaki miodowe obejmują specjalnie chronione kocevski miód leśny i miód krasowy" - czytamy.

Warto również spróbować przeróżnych serów, w szczególności łatwo rozsmarowującego się pikantnego sera mohant produkowanego w gminie Bohinj oraz sera tolmin. A to dopiero początek, bo wśród specjałów wymienia się również: kraski prsut, kiełbasę kranjską, nadziewany żołądek wieprzowy z Doliny Górnej Savinji), karkówkę kraską, kraską pancettę i szynkę z regionu Prekmurje. Całość oczywiście wzbogacają smaki świeżych warzyw, lokalnej oliwy czy oleju z pestek dyni.

Słowenia to raj dla enztuzjastów aktywnego życia i nie tylko!
Słowenia to raj dla enztuzjastów aktywnego życia i nie tylko!123RF/PICSEL

Najbardziej znanymi i charakterystycznymi specjałami Słowenii są potica, prekmurska gibanica, zlikrofi i belokranjska pogaca.

Potica to deser z ciasta drożdżowego z nadzieniem. Najbardziej rozpowszechnione jest nadzienie orzechowe, natomiast możemy spotkać również ciasto z nadzieniem orzechowo-rodzynkowym, z samymi rodzynkami, z estragonem oraz z estragonem i twarogiem.

W niepozornie wyglądających deserach kryje się prawdziwe bogactwo smaków
W niepozornie wyglądających deserach kryje się prawdziwe bogactwo smaków123RF/PICSEL

Prekmurska gibanica składa się z warstw dwóch rodzajów ciasta i czterech nadzień - maku, twarogu, orzechów włoskich i jabłek.

Zlikrofi to rodzaj pierożków z nadzieniem z ziemniaków, mielonego smalcu lub wędzonego boczku, cebuli, ziół i przypraw. Warto też spróbować tradycyjnego chlebka z kminkiem i solą o nazwie belokranjska pogaca.

Zobacz również:

Ciastko milion kalorii - szybki przepisInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas