Ekspresowe przekąski na wielkanocne świętowanie

Materiał promocyjny

Przygotowania do świąt wielu z nas kojarzą się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni. Co gorsze, czas poświęcony na gotowanie nie zawsze przekłada się na zadowalający efekt. Tymczasem przyrządzenie dań na Wielkanoc może być jednocześnie szybkie i satysfakcjonujące. Oto trzy propozycje, które łączy jedno – krótki czas przygotowania.

Świąteczne przepisy mogą być szybkie i proste / fot. Martyna Taras Filmsee
Świąteczne przepisy mogą być szybkie i proste / fot. Martyna Taras FilmseeINTERIA.PL

Żyjemy w biegu. Nieustannie gdzieś się spieszymy, wolnych chwil mamy coraz mniej, a codzienne obowiązki dodatkowo nas przytłaczają. Nie inaczej jest w przypadku świąt - ich przygotowywanie "w biegu" to zapewne problem większości polskich rodzin. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować ze spędzania Wielkanocy w gronie najbliższych. Wszystko jest bowiem kwestią dań, na które się zdecydujemy. Oto propozycje, które sprawią, że poczujemy świąteczny nastrój, nie wydając połowy miesięcznej wypłaty i, co być może najważniejsze, przygotujemy je w mniej niż godzinę.

Jajka z farszem - szybkie i efektowne

Jajka z farszem to przekąska, która ma sporą przewagę nad innymi: do jej przyrządzenia nie trzeba się niemal zupełnie przygotowywać. Z prostego powodu - zdecydowaną większość niezbędnych składników znajdziemy w naszej lodówce. Odpada więc konieczność udawania się do sklepu, stania w kolejkach i wydawania dodatkowych pieniędzy.

Przygotowanie tej ekspresowej przekąski zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Następnie obieramy je ze skorupki, przekrawamy na dwie połówki i oddzielamy białka od żółtek.

Żółtka przekładamy do niewielkiej miski. Dodajemy do nich po jednej łyżce jogurtu greckiego oraz majonezu i szczyptę przyprawy curry.

Dla uzyskania ciekawszej struktury i smaku do masy możemy dodać pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę. Przygotowany w ten sposób farsz umieszczamy w wydrążonych białkach. I... przekąska gotowa!

Paszteciki z mięsem i pieczarkami w mniej niż godzinę

Paszteciki z mięsem i pieczarkami to przekąska, którą z powodzeniem można podawać do białego barszczu. Czego potrzebujemy? Dwóch płatów ciasta francuskiego, pasztetu pieczonego Sokołów Naturrino (wystarczy na kilkanaście sporych pasztecików), 200-250 g pieczarek, średniej wielkości cebuli, jajka oraz soli i pieprzu. Niewiele, prawda?

Zaczynamy od oczyszczenia i posiekania pieczarek oraz cebuli. Oba produkty umieszczamy na rozgrzanym oleju na patelni i przyprawiamy pieprzem i solą. Usmażone warzywa przekładamy do miski do ostygnięcia. Następnie łączymy je z pasztetem.

sokół_wielkanoc_cb

- Dobra jakość ściśle związana jest ze składem. Będąc w sklepie i wybierając pasztet, kierujmy się przede wszystkim wysoką zawartością mięsa w produkcie oraz zwracajmy uwagę na dodatki. Unikajmy produktów z dodatkiem konserwantów, fosforanów czy sztucznych ulepszaczy smaku. Dobry pasztet składa się z naturalnych składników, na pierwszym miejscu znajduje się mięso, przyprawy oraz naturalne zagęstniki, takie jak bułka tarta i jaja. Najlepiej, gdy produkt ma jak najbardziej zbliżone składniki do tych, których sami użylibyśmy w domu. Zawsze dokładnie czytajmy składy, dzięki temu do naszego koszyka będą trafiać wyłącznie artykuły dobrej jakości - Simona Kus, dietetyczka kliniczna.

Paszteciki (z kabanosami lub bez) to świetny pomysł na smaczną i szybką przekąskę / fot. Martyna Taras FilmseeINTERIA.PL

Płaty ciasta smarujemy farszem, zwijamy w rulon i tniemy na mniejsze kawałki. Na koniec smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem, układamy na blaszce i umieszczamy w nagrzanym do 200°C piekarniku. Czekamy do zarumienienia się ciasta i... gotowe! Mówiliśmy, że to błyskawiczny do przygotowania przepis.

Sałatka z szynką i warzywami - błyskawiczna i smaczna

Klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem to danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Szczególnie że wcale nie musi być nudna - można ją bowiem podawać na wiele różnych sposobów. My proponujemy jedną z najmniej czasochłonnych wersji.

Cztery jajka, trzy średniej wielkości ziemniaki, dwie duże marchewki, dwa korzenie pietruszki, połówka selera. To wszystko, co na początek należy przygotować. Warzywa gotujemy w jednym garnku, jajka - w drugim. W tym czasie kroimy szynkę (wystarczy jedno opakowanie). Najlepszym wyborem będzie produkt o wysokiej mięsności bez dodatku fosforanów i wzmacniaczy smaku (np. szynka Sokołowska krucha).

Gdy wszystkie składniki będą już ugotowane, kroimy je w kostkę. Następnie dodajemy zielony groszek, szynkę, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu.

PS, czyli przekąska, która nie wymaga przygotowywania

Mimo że przekąska kojarzy się zwykle z czymś niezdrowym - wcale tak być nie musi. Jako poczęstunek pomiędzy posiłkami (lub przekąska w trakcie przygotowywania dań) doskonale sprawdzą się kabanosy francuskie Sokołów. Za sprawą dużej ilości białka oraz innych składników odżywczych sycą na długo. Smacznego!

Materiał promocyjny

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas