Świąteczna wędlina. Jak rozpoznać tę najlepszej jakości?

Materiał promocyjny

Zbliża się Wielkanoc, powoli zaczynamy rozglądać się na produktami, które znajdą się na świątecznym stole. Oczywiście nie może zabraknąć wędlin. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by kupić wyroby nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Świąteczne śniadanie powinno być zdrowe i smaczne / fot. Martyna Taras Filmsee
Świąteczne śniadanie powinno być zdrowe i smaczne / fot. Martyna Taras FilmseeINTERIA.PL

Do świąt wielkanocnych coraz bliżej. To wyjątkowy okres dla wielu z nas. Poświęcamy więc więcej czasu niż zwykle na zakupy, w większym stopniu zwracamy uwagę na wybór odpowiednich produktów, jesteśmy też w stanie nieco głębiej sięgnąć do kieszeni. Wszystko po to, by naszym najbliższym podać to, co najlepsze. Warto zwracać uwagę na skład produktu i robić zakupy u zaufanych dostawców.

Etykieta prawdę ci powie

Przede wszystkim należy uważnie przyjrzeć się umieszczonej na produkcie etykiecie. Tutaj zasada jest prosta: im krótszy skład, tym lepiej. Innymi słowy, szukamy etykiet zawierających wyłącznie składniki niezbędne do wytworzenia np. szynki. Unikajmy produktów, które zawierają konserwanty, fosforany czy wzmacniacze smaku.

Warto ponadto zwrócić uwagę na ilość mięsa, jaka została użyta do produkcji danego wyrobu. Im wyższa będzie ta wartość, tym lepsza będzie również jakość. W tym zakresie przyjąć można prostą zasadę: jeśli do produkcji 100 g wyrobu użyto ponad 100 g mięsa, produkt jest dobrej jakości.

sokół_wielkanoc_cb

Nie oznacza to jednak, iż musimy się ograniczać do kupowania żywności paczkowanej. Jeśli poprosimy o przedstawienie składu wybranej wędliny, obsługa przekaże nam wszelkie informacje znajdujące się na zbiorczych opakowaniach lub w dokumentacji, a także doradzi, co wybrać na święta i odpowie na nurtujące nas pytania.

Wygląd ma znaczenie

Oprócz sprawdzania etykiet wędlin zawsze dobrym pomysłem będzie dokładne przyjrzenie się interesującemu nas produktowi. Niepokojącym sygnałem, którego nie sposób przeoczyć, jest wyciekająca z folii woda oraz charakterystyczny, błyszczący połysk, świadczący o dodaniu różnego rodzaju ulepszaczy. Dobrej jakości produkt powinien pozostawać względnie suchy i nie kleić się.

Ruloniki z szynki nadziewane pastą jajeczną będą tym smaczniejsze, im lepszej jakości produkty wybierzemy / fot. Martyna Taras FilmseeINTERIA.PL

Zdrowe wędliny od sprawdzonych dostawców

Mięso najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach od sprawdzonych dostawców. Produkty zazwyczaj są nieco droższe, ale mamy szeroki wybór asortymentów, gwarancję jakości i świeżości, a dodatkowo możemy liczyć na fachowe doradztwo. Kolejnym atutem jest możliwość zakupu dokładnie takiej ilości produktu, jaką potrzebujemy.

Analizując dostępne na rynku produkty udało nam się znaleźć kilka ciekawych propozycji spełniających wyżej wspomniane wymagania. Na uwagę zasługuje linia produktów Sokołów Naturrino. Wyroby z zielonym listkiem charakteryzują się delikatnym smakiem, podkreślonym dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw, krótką i czystą etykietą oraz wysoką mięsnością. Dodatkowo nie zawierają konserwantów, fosforanów oraz glutaminianu sodu, czyli wszystkiego tego, czego zdecydowanie nie chcemy spożywać. Kolejną propozycją, nie tylko dla najmłodszych, są wędliny Sokoliki. Nie zawierają one konserwantów, sztucznych dodatków, a szeroka gama produktów pozwala stworzyć wyjątkowe dania na śniadanie, obiad czy kolację.

Wybór dobrej jakości wędlin to nie tylko kwestia smaku oraz wyglądu. To również, a może głównie, dbanie o zdrowie - nasze i zaproszonych gości. Warto przyglądać się temu, co jemy, gdyż dieta przekłada się na mnóstwo aspektów naszego życia, także tych, o których zwykle nie myślimy. Przykład? Choćby samopoczucie - a przecież wszyscy chcemy, żeby Wielkanoc była czasem, który spędzimy w dobrym nastroju i rodzinnym gronie.

Materiał promocyjny

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas