5 warzyw, które można wyhodować z ich resztek
Więc masz w sobie coś z szefa kuchni... prawdopodobnie spędzasz w kuchni całe godziny krojąc warzywa, oprawiasz mięso i dodajesz przypraw do swoich kulinarnych dzieł. To wspaniale, ale czy wiedziałaś, że można ponownie użyć resztki warzyw do czegoś, co warte jest wysiłku? Obiecujemy, że po przeczytaniu niniejszego artykułu z całą pewnością pomyślisz dwa razy zanim wyrzucisz je do kosza. Zawsze można oczywiście obierki i resztki warzyw użyć jako kompost, ale nasz pomysł jest zupełnie oryginalny i pożyteczny. Nie, nie musisz mieć dobrej ręki do roślin ani być kulinarnym ekspertem, aby tego dokonać. Potrzebujesz tylko kilku kawałków warzyw z kuchni i już. Poznaj 5 warzyw, które można wykorzystać w nietuzinkowy sposób. Oto...
Szczypiorek
Warzywo to jest bardzo użyteczne, szczególnie jeśli gotujemy chińskie danie. Zapewniamy, że po zapoznaniu się z naszą techniką nie będziesz już nigdy musiała go kupować. Oto, jak tego dokonać -
Zacznij od cebulek, które zwykle wyrzucasz, i umieść je w pojemniku z niewielką ilością wody. W ciągu kilku dni zobaczysz, że rosną – zadbaj o to, by zmieniać im wodę co 5 dni. Używaj szczypiorku zgodnie z potrzebą, a cebulki będą zapewniać stałą ich dostawę.
Ziemniaki
No dobrze, twoje dziecko prawdopodobnie miało taki projekt w szkole i nigdy nie zwróciłaś na to uwagi. Prawdą jest jednak, że możesz sama wyhodować sobie ziemniaki, przed domem. Oto, jak można to zrobić -
Większość odpadków z ziemniaków ma małe przerosty, które popularnie nazywane są „oczkami”. Pokrój starego ziemniaka, którego już nie będziesz używać, i który ma przynajmniej jedno oczko, w pięciocentymetrowe kostki. Teraz pozostaw je w temperaturze pokojowej na kilka dni. Zadbaj o to, by nie dostała się do nich wilgoć, aby nie zaczęły gnić. Teraz pora na zasadzenie wysuszonego ziemniaka. Ziemia, w której chcesz wyhodować ziemniaki powinna być bogata w składniki odżywcze; dobrym pomysłem jest dodanie do niej kompostu.
Zasadź ziemniaki na głębokości 20 centymetrów w glebie, ustawiając je oczkiem do góry. Teraz możesz je przykryć ziemią. Od czasu do czasu podlewaj. Wkrótce będziesz mieć gotową plantację ziemniaków!
Kapusta
Uwielbiasz zielone liście kapusty i nie możesz bez nich żyć? Oto jak można ją hodować w swojej własnej kuchni.
Oderwij trzycentymetrową żyłkę z liścia kapusty, najlepiej taką, która znajduje się blisko korzenia i umieść ją w pojemniku z wodą, podobnie jak w przypadku szczypiorku.
W ciągu 7 – 10 dni powinnaś zobaczyć wzrastające korzonki i liście. Następnie wyjmij roślinę z wody i włóż ją do ziemi tak, by były w niej schowane korzonki, a liście pozostawały na zewnątrz. Wkrótce urośnie ci kapusta!
Czosnek
Czosnek ma wiele zastosowań leczniczych i jeśli jesteś entuzjastką naturalnego dbania o zdrowie, mamy dla ciebie dobrą wiadomość – można wyhodować czosnek, korzystając jedynie ze starych główek! Oto, w jaki sposób -
Wybierz stare główki czosnku, najlepiej takie, które w środku zaczynają robić się zielone. Przygotuj dużą doniczkę i zasadź kilka ząbków czosnku. Podlej je i pozwól, by wypuściły pędy.
Kiedy zobaczysz pierwsze małe zielone pędy, oderwij je, potnij w małe kawałeczki i zasadź ponownie. Voila! Gotowe. W ciągu kilku dni wyrośnie ci świeży czosnek.
Imbir
Imbir jest powszechnie dodawany do zup i innych dań ze względu na swój znakomity smak. Jeśli chcesz wyrzucić jego kilka kawałków, które zostały w pudełku w lodówce, poczekaj i przeczytaj, co mamy ci na ten temat do powiedzenia. Poniżej znajdziesz łatwy i miły sposób na wyhodowanie swojego własnego imbiru – również z tego, co masz w kuchni!
Weź kawałek imbiru, który wydaje się najświeższy i umieść go w ziemi. Miejsce, w którym go postawisz nie może być bezpośrednio nasłonecznione – przyciemnione nieco światło słoneczne będzie idealne dla imbiru. Wkrótce zobaczysz nowe pędy wyrastające z ziemi. Wyjmij je i potnij w kawałki, a następnie znów zasadź do ziemi przy domu. Wkrótce w swoim ogródku będziesz miała swój własny, świeży imbir.