7 ciekawych i niezwykłych sposobów na wykorzystanie jajek
Jasne, jajka są doskonałym produktem spożywczym. Mają mnóstwo zdrowych białek i tłuszczy, są tanie i smaczne. Zawierają witaminy z grupy B, cynk, żelazo, luteinę, żeby wymienić tylko niektóre z ważnych składników odżywczych. Ale czy wiecie, jakie inne zastosowania mogą mieć jeszcze jajka? Oto 7 nieoczekiwanych zastosowań dla naszego ulubionego śniadania.
Maseczka na twarz
Oczyszczanie twarzy Białko jaja wpływa korzystnie na łojotokową, skłonną do wyprysków skórę. Wymieszaj białko jaja z niewielką ilością soku z cytryny, aby wykonać maseczkę. Pozostaw ją na twarzy na 15 minut, a następnie spłucz. Białko sprawi, że skóra będzie bardziej sprężysta, a kwaśny sok z cytryny rozjaśni cerę.
Naturalny klej
Nawożenie roślin Jajka mogą korzystnie wpływać na twoje rośliny na dwa sposoby. Zgniecione skorupki dodają do gleby wapno. Ostudzona woda z gotowanych na twardo jajek jest kolejnym doskonałym źródłem wapna, więc wykorzystuj tę wodę do nawożenia swoich roślin domowych.
Pozbądź się szkodników
Spraw, by kawa była mniej gorzka Zaparz kawę ze skorupkami jajek gotowanych na twardo, aby zmniejszyć jej kwasowość i gorzki smak. Ty rozkoszuj się delikatną kawą, a reszta skorupek niech wyląduje w koszu (albo lepiej w kompostowniku).
Odstrasz jelenie Zapach surowych jajek odstrasza jelenie, a więc wymieszaj kilka jajek z wodą i spryskaj taką mieszanką rośliny, które są podgryzane przez jelenie.