Banalny jak barszcz. Podkręca odporność, na jelita działa jak złoto

Zakwas na żur można wykonać samodzielnie
Zakwas na żur można wykonać samodzielnie123RF/PICSEL

Żur wielkanocny: często jest mylony z innymi zupami

„Ewa gotuje”: Zakwas na żurekPolsatPolsat

Jak zrobić zakwas na tradycyjny żur wielkanocny?

  • 6 łyżek maki żytniej  
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 liście laurowe 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  1. Mąkę wsypać do litrowego słoika. 
  2. Dorzucić czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. 
  3. Zalać letnią wodą. 
  4. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
  5. Dokładnie w ten sam sposób można przygotować zakwas bezglutenowy, zastępując mąkę płatkami owsianymi.

Kiedy zakwas na żur wielkanocny jest gotowy?

Zakwas na żur warto przygotować około pięć dni przed świętami
Zakwas na żur warto przygotować około pięć dni przed świętami123RF/PICSEL

Zakwas na żur: właściwości

Kto nie może jeść żuru?

Żur to tradycyjne, wielkanocne danie, ale nie każdy może go zjeść
Żur to tradycyjne, wielkanocne danie, ale nie każdy może go zjeść123RF/PICSEL