Banan i miód, czyli domowy syrop na kaszel
W okresie wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje, często sięgamy po domowe sposoby na walkę z przeziębieniem lub w celach profilaktycznych. Jak się okazuje, wśród domowych specyfików możemy sięgnąć również po przyrządzenie syropu na kaszel.
W przypadku jesienno-zimowego okresu przeziębień jesteśmy bardziej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Gdy zachorujemy, w pierwszej kolejności warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu i stosować się do jego zaleceń. Jeśli jednak chcemy skorzystać z babcinych receptur na objawy przeziębienia, wśród nich znajdziemy również domowy syrop na kaszel.
Domowy syrop na kaszel z banana i miodu
Domowy syrop na kaszel jest banalny w przygotowaniu i bardzo smaczny. Do jego wykonania potrzebujemy jedynie trzech składników: banana, miodu i wody.
W celu przyrządzenia domowego syropu na kaszel należy rozgnieść widelcem dwa banany, a następnie włożyć je do garnka i zalać ok. 400 ml gorącej wody. Następnie przykryć garnek, by bananowe puree nieco stężało. Na sam koniec dodać dwie łyżki miodu i dokładnie wymieszać całą masę.
Tak przygotowany specyfik należy przyjmować 4 razy razy dziennie po 100 ml. Kaszel powinien ustąpić po kilku dniach. Można stosować go również profilaktycznie, zwłaszcza ze względu na jego właściwości smakowe.
Zobacz także: