Chronią uprawy przed turkuciami. Mimo to nie każdy działkowiec chce je mieć
Grządki podwyższone coraz częściej można zobaczyć w polskich ogrodach warzywnych. Ich przeciwnicy dostrzegają duże ich podobieństwo do grobowców i uważają, że szpecą one ogród. Dla innych są wyjątkowo użyteczne i nie wyobrażają sobie bez nich upraw. Czy warto zainwestować w grządki podwyższone. Jakie są ich wady i zalety?
Grządki podwyższone: Dlaczego warto je mieć?
Grządki podwyższone mają wiele zalet, dla których działkowicze często decydują się na ich posiadanie. Po pierwsze mogą one mieć nawet do 80 centymetrów wysokości, dzięki czemu pielenie grządek czy zbieranie plonów jest o wiele łatwiejsze, bo nie trzeba się schylać. Dużym plusem jest także fakt, że grządki można wypełnić dowolnym podłożem, zatem są doskonałym miejscem dla wymagających roślin. W każdej skrzyni można uprawiać inne warzywa, a glebę dostosować pod konkretne uprawy. Ziemia w grządkach podwyższonych szybciej się nagrzewa, dzięki czemu wiosenne uprawy szybciej kiełkują i wydają plony. Jednym z głównych powodów, dla których właściciele ogrodów i działek decydują się na grządki podwyższone, jest mniejsze ryzyko pojawienia się w nich szkodników, takich jak turkucie podjadki czy nornice. Choć nie jest to stuprocentowe zabezpieczenie, gdyż turkucie mają skrzydła, dzięki którym teoretycznie mogą dostać się do skrzyń od góry.
Zobacz również: Żyzna ziemia w ogrodzie? Wystarczy jeden zabieg, który zaprocentuje obfitymi plonami
Grządki podwyższone: Wady
Jednak grządki podwyższone mają również swoje wady. Przede wszystkim koszt ich wykonania jest większy niż w przypadku tradycyjnej zaoranej ziemi. Ponadto ciągła ekspozycja na zmienne warunki atmosferyczne sprawia, że z czasem wyglądają mało estetycznie i należy je co jakiś czas odnawiać, szczególnie jeśli są one częścią ogrodu i zależy nam na ich wyglądzie. Wśród minusów grządek podwyższony jest również szybsze przesuszanie ziemi. Dlatego w upalne lata ziemia w skrzyniach wymaga regularnego nawadniania — niekiedy nawet dwa razy dziennie.
Zobacz również: Podwyższone grządki warzywne. Jak założyć i co uprawiać?
Grządki podwyższone: Nie dla wszystkich upraw
W grządkach podwyższonych doskonale rosną wszystkie warzywa korzeniowe. Świetnie sprawdzają się w uprawie roślin wiosennych. Szczególnie uprawy ciepłolubne cenią sobie takie stanowiska, jest to więc idealne miejsce dla pomidorów, cukinii, ogórków czy arbuzów. Jednak użytkownicy grządek podwyższonych zauważają, że mrozy mocniej wpływają na rośliny posadzone w takich skrzyniach, dlatego nie są one polecane do upraw jesiennych, które z zasady pozostają w gruncie, gdy pojawiają się pierwsze chłody.