Cięcie borówki amerykańskiej bez tajemnic. Kiedy i jak przycinać borówkę?
Cięcie borówki amerykańskiej to zabieg niezbędny dla utrzymania krzewów w dobrej kondycji oraz obfitego owocowania. Nie możesz doczekać się zbiorów i degustacji dorodnych owoców z własnego ogródka? O stan krzewów musisz zadbać z wyprzedzeniem. Podpowiadamy, jak przycinać borówki amerykańskie i jaki termin jest najbardziej odpowiedni na rozpoczęcie pracy.
Spis treści:
Cięcie borówki amerykańskiej: Kiedy przeprowadzić, by uzyskać najlepsze efekty?
Roślina znana jest także pod nazwą borówka wysoka, choć to rzadziej używane określenie. Ze względu na zdolność krzewów do wydawania dużej liczby smacznych owoców, borówka amerykańska cieszy się dużą popularnością w amatorskich uprawach. Wymaga jednak właściwej pielęgnacji. Przycinanie borówki amerykańskiej jest jednym z najważniejszych zabiegów, który należy przeprowadzić w konkretnym terminie.
W swoim kalendarzu ogrodniczym zaznacz czerwonym kolorem okres od końca lutego do marca. Kluczowa jest ocena warunków zewnętrznych. Do cięcia borówki amerykańskiej przystępuj, gdy minie już ryzyko występowania dużych mrozów, ale musisz zdążyć przed rozpoczęciem wegetacji roślin. Dzięki temu bez trudu rozpoznasz przemarznięte lub dotknięte chorobami pędy oraz zlokalizujesz miejsca, w których zawiązują się pąki kwiatowe.
Co daje przycinanie borówki amerykańskiej?
Dla początkujących ogrodników cięcie może być nieco problematyczną czynnością ze względu na obawy, czy nie jest to zbyt radykalny zabieg. Lepiej pozbyć się tych wątpliwości, ponieważ przycinanie borówki sprzyja utrzymaniu higieny krzewów - rozumianej przede wszystkim jako ochrona przed chorobami. Borówka amerykańska potrzebuje cięcia również ze względu na pobudzenie jej do kwitnienia i późniejszego wydawania dużych, dorodnych owoców.
Zobacz również: Wycinka drzew w 2023 bez ograniczeń? Sprawdź nowe przepisy
Jak przycinać borówkę amerykańską?
Przede wszystkim należy poznać charakterystykę rośliny. Borówka najlepiej owocuje na pędach dwu lub trzyletnich, więc bez żalu pozbądź się starszych pędów. Możesz mieć pewność, że sześcioletnie okazy nie będą owocować w zadowalający sposób. Jak je rozpoznać? Są zdecydowanie grubsze i cechują się szarawą barwą. Pozostawienie ich sprawi, że będą przejmować potrzebne składniki odżywcze, ograniczając rozwój młodszych pędów.
O czym jeszcze trzeba pamiętać podczas cięcia?
- Usuwaj pędy płożące. Nawet jeśli pojawią się na nich owoce, szybko zgniją ze względu na narażenie ich na kontakt z trawą i wilgocią.
- Pozbądź się wszystkich słabych i usychających pędów, niezależnie od ich wieku.
- Dla zdrowia całego krzewu najlepiej jest zostawić od sześciu do ośmiu pędów głównych rosnących pionowo.
- Niezwłocznie wyeliminuj pędy z objawami chorób grzybowych. Pamiętaj, że pod żadnym pozorem nie należy dorzucać ich do kompostu - to krótka droga do przeniesienia szkodliwych patogenów na inne rośliny w ogrodzie.
Mimo że zimowe cięcie borówki przynosi najlepsze rezultaty, podczas sezonu wegetacyjnego zrób od czasu do czasu przegląd swoich krzewów. Mogą wymagać kosmetycznej interwencji w celu usunięcia suchych gałązek na bieżąco. Owoców z nich już nie będzie, a mogą za to blokować dostęp do światła zdrowym częściom krzewu.
Przygotuj narzędzia ogrodnicze
Niezależnie od rodzaju sekatora, pamiętaj, że musi być on dobrze naostrzony. Tępe narzędzia ogrodnicze miażdżą roślinne tkanki, utrudniając krzewom regenerację. Do przycinania borówki amerykańskiej przyda się sekator nożycowy, który doskonale poradzi sobie z młodszymi i miękkimi pędami. Pozwala zachować dużą precyzję działania. Do grubych i zdrewniałych pędów lepiej sprawdzi się sekator kowadełkowy.
Ważne: Przed przystąpieniem do pracy konieczne jest zdezynfekowanie narzędzi ogrodniczych. Zyskasz pewność, że nie rozniesiesz bakterii i zarodników grzybów po całym ogrodzie czy sadzie. Do dezynfekcji użyj spirytusu, denaturatu lub wrzątku. Pamiętaj o dokładnym wysuszeniu narzędzi.
Polecamy: