Reklama

Reklama

Co oznacza biały nalot na czekoladzie?

Czekolada należy do jednych z najczęściej kupowanych i najsmaczniejszych słodyczy, którym ciężko się oprzeć. Co jednak zrobić, jeśli po otwarciu opakowania na czekoladzie zauważymy biały nalot? Czy wówczas jest ona zdatna do spożycia?

Właściwości czekolady

Najzdrowszą czekoladą jest czekolada gorzka, zawierająca minimum 70 proc. miazgi kakaowej. Taki produkt zawiera mniej cukrów i tłuszczów, a ponadto jest bardziej wartościowy odżywczo. Gorzka czekolada jest źródłem magnezu, fosforu, cynku, witamin z grupy E i B.  Zawiera polifenole, chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi, ponadto poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.

Spożywanie czekolady znacząco wpływa na poprawę nastroju. Zawarty w niej neuromodulator fenyloetyloamina - zdaniem naukowców - prawdopodobnie odpowiada za regulację samopoczucia.  Co więcej - gorzka czekolada zbawiennie działa na stany zapalne w organizmie.

Reklama

Czekolada z białym nalotem

Prawdopodobnie każdy z nas choć raz w życiu spotkał się białym nalotem na czekoladzie, myśląc, że produkt uległ zepsuciu. Nic bardziej mylnego. Biały osad na czekoladzie to zawarty w niej tłuszcz, który najczęściej wytrąca się przy zmiennej temperaturze. Jeśli czekolada lekko się roztopi, a następnie zostanie schowana do lodówki, niewielkie ilości tłuszczu pozostanie na powierzchni czekolady w postaci białego osadu.

Czytaj także: Czekolada dla dzieci z cukrzyczą

Jeśli czekolada nie jest przeterminowana, a posiada na sobie biały nalot, bez ryzyka zatrucia możemy ją spożyć. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Czekolada

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy