Co oznacza biały nalot na czekoladzie?
Czekolada należy do jednych z najczęściej kupowanych i najsmaczniejszych słodyczy, którym ciężko się oprzeć. Co jednak zrobić, jeśli po otwarciu opakowania na czekoladzie zauważymy biały nalot? Czy wówczas jest ona zdatna do spożycia?
![Biały nalot to nie pleśń, lecz osad z cząsteczek tłuszczu](https://i.iplsc.com/0007P7REKAOKVNPL-C322-F4.webp)
Właściwości czekolady
Najzdrowszą czekoladą jest czekolada gorzka, zawierająca minimum 70 proc. miazgi kakaowej. Taki produkt zawiera mniej cukrów i tłuszczów, a ponadto jest bardziej wartościowy odżywczo. Gorzka czekolada jest źródłem magnezu, fosforu, cynku, witamin z grupy E i B. Zawiera polifenole, chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi, ponadto poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.
Spożywanie czekolady znacząco wpływa na poprawę nastroju. Zawarty w niej neuromodulator fenyloetyloamina - zdaniem naukowców - prawdopodobnie odpowiada za regulację samopoczucia. Co więcej - gorzka czekolada zbawiennie działa na stany zapalne w organizmie.
![Najzdrowszą czekoladą jest ta gorzka, zawierająca minimum 70 proc. miazgi kakaowej](https://i.iplsc.com/0009I3YJI0JOU6C6-C322-F4.webp)
Czekolada z białym nalotem
Prawdopodobnie każdy z nas choć raz w życiu spotkał się białym nalotem na czekoladzie, myśląc, że produkt uległ zepsuciu. Nic bardziej mylnego. Biały osad na czekoladzie to zawarty w niej tłuszcz, który najczęściej wytrąca się przy zmiennej temperaturze. Jeśli czekolada lekko się roztopi, a następnie zostanie schowana do lodówki, niewielkie ilości tłuszczu pozostanie na powierzchni czekolady w postaci białego osadu.
Czytaj także: Czekolada dla dzieci z cukrzyczą
Jeśli czekolada nie jest przeterminowana, a posiada na sobie biały nalot, bez ryzyka zatrucia możemy ją spożyć.