Co warto wiedzieć o jajkach?
Oto kilka przydatnych wskazówek!
1. Jeśli kupujesz jajka w sklepie, wybieraj te z cyfrą 0 lub 1 na pieczątce. By sprawdzić, czy jajka są świeże, włóż je na chwilę do szklanki z wodą. Świeże jajko opadnie na dno.
2. Jeśli planujesz robić danie z jajkami, wyjmij je na godzinę przed gotowaniem, by się ogrzały. Jajka prosto z lodówki mogą łatwo pękać podczas gotowania.
3. Z jajek możesz przygotować przeróżne pasty do chleba w sam raz do pracy lub szkoły. Najprostsza to posiekane jajko, koperek, odrobina majonezu i przyprawy. Dodatkowo możesz ją wzbogacać dodając wędzoną makrelę, tuńczyka z puszki lub suszone pomidory.
4. Na piątkowy obiad możesz przygotować jajka ugotowane na twardo w różnego rodzaju sosach, musztardowym, tatarskim, chrzanowym, czosnkowym lub koperkowym.