Co z tą kawą?
Obalamy mity na temat ulubionego napoju Polaków!
Dla wrzodowców lepsza jest z mlekiem
Prawda. Kawa zawiera substancje drażniące i wzmaga wydzielanie kwasu żołądkowego. Osoby mające wrażliwą lub chorą śluzówkę żołądka, np. z powodu wrzodów czy nadkwasoty, mogą czuć się po kawie źle, szczególnie wypitej na czczo. Dodanie do niej mleka 1,5 proc. lub 2 proc. sprawia, że jest łagodniejsza dla żołądka. Mleko alkalizuje kwaśną treść żołądkową, chroniąc uszkodzoną śluzówkę.
Przy anemii trzeba ograniczyć kawę
Prawda. Zawarta w niej kofeina utrudnia wchłanianie żelaza. Dlatego jeśli mamy anemię z powodu jego niedoboru, nie powinniśmy pić kawy po posiłkach (zwłaszcza bogatych w żelazo), a także po zażywaniu preparatów zawierających żelazo.
Zawsze utrudnia zasypianie
Mit. Niektórzy po wypiciu kawy wieczorem zasypiają łatwo, inni nie mogą spać pół nocy. Reakcja na kofeinę jest indywidualna. Jej działanie zależy m.in. od przemiany materii, wagi ciała. Pobudzające właściwości kofeiny możemy poczuć już po 15-30 min od wypicia kawy. Ale wcześniej, zaraz po jej spożyciu, następuje tzw. faza znużenia. Niektórzy odczuwają ją znacznie silniej niż fazę pobudzenia. Wtedy kawa może pomóc zasnąć.
Jest zakazana przy nadciśnieniu
Mit. Pita w umiarkowanych ilościach (maksymalnie 3 filiżanki dziennie) jest bezpieczna przy nadciśnieniu. Może podnieść ciśnienie krwi, ale nieznacznie i na krótko, i jedynie u osób pijących kawę rzadko. U tych, którzy piją kawę regularnie, co dzień, organizm jest przyzwyczajony do kofeiny i już na nią nie reaguje.