Co zamiast jajka do panierki? Zamienniki sprawią, że mięso będzie wyborne
Oprac.: Joanna Leśniak
Czym zastąpić jajko w panierce? Opcji jest wiele. Mimo że wydaje się obowiązkowym składnikiem podczas panierowania, sprytni szefowie kuchni wciąż odnajdują rozwiązania kulinarne, które stają się kołem ratunkowym w różnych sytuacjach. Rezygnujesz z jajek ze względów zdrowotnych, masz ochotę na przerwanie monotonii w posiłkach, a może zwyczajnie zabrakło ci jajek w lodówce? Sprawdź zamienniki, dzięki którym nie musisz odpuszczać ulubionego kotleta.
Spis treści:
Po co dodawać jajko do panierki?
By znaleźć odpowiedni zamiennik dla jajka podczas panierowania, musimy skupić się na głównym zadaniu tego produktu w trakcie przyrządzania posiłków. Jego lepka konsystencja sprawia, że panierka dobrze trzyma się mięsa. Nie odpada podczas smażenia i wykładania apetycznych smakołyków na talerze.
Dobrze współgra z przyprawami dodawanymi do panierki, dzięki którym cały posiłek smakuje jeszcze lepiej. Sporo zalet! W takim razie czym zastąpić jajko w panierce, aby uzyskać równie smaczne rezultaty?
Idealna panierka do kotletów? Postaw na mleko
Doświadczeni kucharze przed smażeniem kotletów schabowych namaczają mięso w mleku. Dzięki temu staje się soczyste i kruche. Produkt ten możesz wykorzystać również podczas pracy nad panierką bez jajka. Do łagodnego w smaku mleka dodaj przyprawy, które podkręcą charakter całości. Mieszanka curry, granulowany czosnek, a może ostra papryka? Wszystko zależy do twoich preferencji.
Co dodać zamiast jajka do panierki? Produkty nabiałowe wychodzą na prowadzenie
Masz ochotę na nieco śmielsze eksperymenty w kuchni? Zamiast jajka do panierowania użyj jogurtu naturalnego, maślanki albo kefiru. Jeśli okażą się zbyt gęste, wlej do nich odrobinę wody. Musisz jednak wziąć pod uwagę, że nadają one potrawom nieco kwaskowatego smaku. Nie lubisz nudy na talerzu? To rozwiązanie przypadnie ci do gustu.
Smakowite dodatki do panierki
Ciekawą alternatywą dla jajka są również musztarda i majonez. Ich konsystencja sprawia, że pierwszorzędnie otulają panierowane porcje. Niezależnie od tego, czy zamierzasz smażyć mięso, czy warzywa.
Decydując się na ten rodzaj zamienników, uważaj z przyprawami. Majonez i musztarda to bardzo wyraziste dodatki. Nie dosalaj dań, dopóki nie spróbujesz i nie stwierdzisz, że czegoś im jeszcze brakuje. Ostrożność zachowaj także podczas dodawania pikantnych przypraw.
Panierka do ryb bez jajka. Kubki smakowe będą w siódmym niebie
Smażenie to nadal bardzo popularny sposób obróbki ryb. Zabrakło ci jajek albo chcesz skosztować czegoś innego? Wymieszaj mąkę oraz sok z cytryny. Taki zestaw oblepi każdy fragment mięsa, jednocześnie nadając mu orzeźwiający zapach i poprawiając walory smakowe. W panierce do ryby uwzględnij również przyprawy: estragon albo tymianek.
Polecamy: