Twarde kopytka to już przeżytek. Babcina receptura na pulchne kluseczki

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Myśląc o kultowych daniach domowej kuchni, którymi karmiono nas w dzieciństwie, trudno pominąć wyłowione z wody i ułożone na talerzu kopytka. Ich smak pozwala nam wrócić wspomnieniami do beztroskich czasów oraz widoku mam i babć krzątających się w kuchni. Zwolennicy kopytek zajadają się nimi w wydaniu słodkim, słonym, a nawet nieco egzotycznym. Czy wiesz, jak szybko je przygotować?

Kopytka smakują wyśmienicie zarówno w wytrawnym, jak i słodkim wydaniu
Kopytka smakują wyśmienicie zarówno w wytrawnym, jak i słodkim wydaniu123RF/PICSEL

Ziemniaczano-mączne romby

Książki kucharskie naszych mam i babć pękają w szwach od pomysłów na tanie, szybkie i mocno sycące obiady. Jednym z tzw. bieda-dań są kopytka, kluseczki przygotowywane na bazie ziemniaków i mąki. To danie, które nigdy nie zawodzi. Choć mówi się, że siła tkwi w prostocie, nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco zaszaleć z banalnym przepisem i wzbogacić go o kilka nieoczywistych składników. Intensywnie zieloną barwę nada im dodatek pietruszki lub szpinaku.

To patent na przemycenie odrobiny zieleniny w potrawach serwowanych najmłodszym niejadkom. W takiej wersji gustują także dorośli. Z czym podawać tego rodzaju kopytka? Ciekawym uzupełnieniem będzie gęsty i ciągnący się sos serowy. Kucharze przekonują, że ziemniaki wcale nie muszą dominować w tym daniu. Połączmy je pół na pół z dynią oraz odrobiną imbiru i kurkumy, by odkrywać nowe doznania kulinarne.

Przepis na kopytka z serem

Podstawową wersję kopytek przygotujesz z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka
Podstawową wersję kopytek przygotujesz z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka123RF/PICSEL

Tradycyjne kluseczki, nazywane potocznie kopytkami, przygotowuje się głównie na bazie ziemniaków. W wielu domach wersję tę rozszerza się o dodatek półtłustego twarogu. By łatwiej można było pracować z powstałą masą, należy wzbogacić ją o jeszcze jeden kluczowy składnik. Ile jajek daje się do kopytek? Przyjęło się, że na ok. 1 kg ziemniaków wystarczy jedno jajko. Gotowe kopytka doskonale smakują w wersji wytrawnej, choć spore grono zwolenników zyskało także danie podawane z cukrem i cynamonem.

Składniki: Pyszne kopytka

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g półtłustego białego sera
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 średnie jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Przygotowywanie domowych kopytek zaczynamy od obrania, wypłukania, ugotowania i ostudzenia ziemniaków. Kiedy całkowicie przestygną, przepuszczamy je przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Do przemielonych ziemniaków dodajemy: ser biały, jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wyrabiamy na gładkie oraz jednolite ciasto.
  3. Z tak przygotowanej masy odkrawamy mniejszą porcję, formujemy wałeczki i za pomocą noża kroimy na romby o szerokości ok. 3 cm.
  4. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy płyn zacznie się gotować, wrzucamy do środka kopytka i trzymamy jeszcze przez 1 minutę od momentu wypłynięcia.
  5. Kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej, odsączamy z nadmiaru wody, przekładamy na talerz i podajemy udekorowane przyrumienioną na maśle bułką tartą oraz kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Z czym podawać parujące kluski?

Wyłowione z wody i pyszniące się na talerzu kopytka bardzo często podawane są z roztopionym masłem lub delikatnie podsmażoną cebulką. Kluseczki mogą stanowić samodzielne danie lub smakowity dodatek do mięsnych oraz warzywnych gulaszy. Charakteru dodają im sosy na bazie grzybów, a nieco egzotyczną nutę zyskują sparowane z pesto na bazie bazylii, pietruszki lub suszonych pomidorów. Delikatne kopytka stanowią świetną alternatywę dla nudnych kanapek zjadanych w ramach podwieczorku lub kolacji. Brak wyrazistego smaku sprawia, że możemy łączyć je nie tylko z wytrawnymi, ale także słodkimi dodatkami. Smaczne duety uzyskamy, łącząc je z sezonowymi owocami lub śmietaną wymieszaną z cukrem.

Jak zrobić cynamonowe kopytka?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas