Twarde kopytka to już przeżytek. Babcina receptura na pulchne kluseczki

Kopytka smakują wyśmienicie zarówno w wytrawnym, jak i słodkim wydaniu
Kopytka smakują wyśmienicie zarówno w wytrawnym, jak i słodkim wydaniu123RF/PICSEL

Ziemniaczano-mączne romby

Zobacz również:

    Przepis na kopytka z serem

    Podstawową wersję kopytek przygotujesz z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka
    Podstawową wersję kopytek przygotujesz z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka123RF/PICSEL
    • 1 kg ziemniaków
    • 250 g półtłustego białego sera
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 średnie jajko
    • 1 płaska łyżeczka soli
    1. Przygotowywanie domowych kopytek zaczynamy od obrania, wypłukania, ugotowania i ostudzenia ziemniaków. Kiedy całkowicie przestygną, przepuszczamy je przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa.
    2. Do przemielonych ziemniaków dodajemy: ser biały, jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wyrabiamy na gładkie oraz jednolite ciasto.
    3. Z tak przygotowanej masy odkrawamy mniejszą porcję, formujemy wałeczki i za pomocą noża kroimy na romby o szerokości ok. 3 cm.
    4. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy płyn zacznie się gotować, wrzucamy do środka kopytka i trzymamy jeszcze przez 1 minutę od momentu wypłynięcia.
    5. Kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej, odsączamy z nadmiaru wody, przekładamy na talerz i podajemy udekorowane przyrumienioną na maśle bułką tartą oraz kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

    Z czym podawać parujące kluski?

    Jak zrobić cynamonowe kopytka?Interia KulinariaInteria Kulinaria