Reklama

Reklama

Czarna piątka - owoce, które najczęściej uczulają

Owoce są pełne witamin, przeciwutleniaczy, składników mineralnych i błonnika, dlatego powinny być stałym elementem diety. Jednak nie wszyscy mogą raczyć nimi swoje podniebienia. Mowa nie tylko o ograniczeniach związanych ze spożyciem cukrów prostych, ale też z powszechnymi alergiami pokarmowymi. Jakie owoce są na liście tych, które najczęściej uczulają? Sprawdźmy.

Alergia pokarmowa - objawy

Objawy alergii pokarmowych dotyczą zazwyczaj układu pokarmowego, nierzadko prezentują się również na skórze. Wśród najczęstszych powtarzają się:

  • nudności,
  • wymioty,
  • skurczowe bóle brzucha,
  • biegunka,
  • wysypka skórna, pokrzywka i atopowe zmiany skórne, którym może towarzyszyć silny świąd.

Zobacz również: Uporczywy kaszel, duszności? Winne mogą być rośliny

Alergie pierwotne i krzyżowe

Alergia nie zniknie samoistnie, ale odstawienie czynnika alergizującego pozwala złagodzić i wyciszyć jej objawy. Wśród dziesięciu owoców, które najczęściej alergizują, pięć zasługuje na niechlubne wyróżnienie. Prym wiodą w tej kategorii:

Reklama

  • truskawki,
  • jabłka,
  • kiwi,
  • banany,
  • owoce cytrusowe, takie jak grapefruit, pomarańcza, mandarynka, cytryna.

Rzadziej, przyczyną alergii pokarmowej mogą się stać:

  • brzoskwinie,
  • morele,
  • wiśnie,
  • arbuzy,
  • oliwki.


Warto wiedzieć, że wymienione owoce mogą stać się przyczyną nie tylko alergii pierwotnych, ale również krzyżowych. Alergeny lubią wchodzić ze sobą w reakcje krzyżowe.

Zobacz również: Odstaw alkohol na cztery tygodnie. Oto jak zareaguje organizm

Czym jest reakcja krzyżowa?

O alergii krzyżowej mówimy, gdy reakcja dotyczy co najmniej dwóch alergenów. Zazwyczaj jest ich więcej. Z alergiami krzyżowymi mamy do czynienia nie tylko w ramach alergenów pokarmowych czy wziewnych, ale również pomiędzy tymi grupami. Dochodzą jeszcze reakcje kontaktowe, czyli alergia na lateks, chrom, nikiel, substancje zapachowe czy konserwanty.

Zobacz również: Nawyki, które wykańczają tarczycę. Szybko się ich oducz

Jak dochodzi do alergii krzyżowych?

Do alergii krzyżowej dochodzi, gdy przeciwciała IgE wytwarzane przez układ odpornościowy w organizmie alergika w stronę alergenu pierwotnego (np. truskawek), błędnie rozpoznają podobne w budowie białko, pochodzące z innego alergenu (np. brzoskwiń).

Na jakie alergeny pokarmowe, wziewne i na jakie produkty, które mogą wchodzić w reakcje kontaktowe, trzeba zwrócić szczególną uwagę, gdy mamy alergię na któryś z owoców z czarnej piątki?

Truskawki

Chyba na żadne inne owoce nie czekamy z takim utęsknieniem, jak na truskawki. Są najsmaczniejszym zwiastunem lata i owocowego raju, jakim zapełniają się o tej porze roku stragany. Jednak nie wszyscy mogą rozkoszować się ich smakiem. Alergia na truskawki jest jedną z najczęściej diagnozowanych. Truskawki reagują krzyżowo z pyłkami brzóz, traw i roślinami z rodziny różowatych. Do alergii krzyżowych dochodzi również między truskawkami i innymi owocami takimi jak brzoskwinie, winogrona, banany i mandarynki.

Kiwi

Niepozorne kiwi ma wiele atutów dla zdrowia. Dzięki bogactwu błonnika i maleńkich pestek, które dodatkowo drażnią ścianki jelit, kiwi sprawdza się jako niezawodny katalizator trawienny. Nie każdy może jednak skorzystać z jego właściwości. Kiwi jest w grupie owoców, które wyjątkowo często alergizują. Wchodzi też w reakcje krzyżowe, najczęściej z pyłkami brzóz, traw i zbóż, a także z lateksem, bananem, awokado, makiem, orzechami i sezamem.

Banany

Wygodne w transporcie banany mogą być smaczną i pożywną przekąską w szkole, w pracy czy na pikniku. Niestety i one są w grupie najczęściej alergizujących owoców. Banany reagują krzyżowo z truskawkami, kiwi, melonami, awokado, pyłkami brzóz i lateksem.

Jabłka

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia jabłka. Są jednak tacy, którzy nie mają wyboru. Jabłka są nierzadka przyczyną alergii, wchodzą też w reakcje krzyżowe. Masz alergię na jabłka? Uważaj na gruszki, śliwki, brzoskwinie, ziemniaki, pomidory, selery oraz pyłki brzóz, traw i zbóż.

Cytrusy: grapefruit, pomarańcza, mandarynka, cytryna

Cytrusy należą do grupy owoców, które są częstą przyczyną alergii, również krzyżowych. Grapefruity, pomarańcze, mandarynki i cytryny reagują krzyżowo z pyłkami traw, brzoskwiniami, oliwkami, orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | alergeny | uczulenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy