Czarna piątka - owoce, które najczęściej uczulają

Owoce są pełne witamin, przeciwutleniaczy, składników mineralnych i błonnika, dlatego powinny być stałym elementem diety. Jednak nie wszyscy mogą raczyć nimi swoje podniebienia. Mowa nie tylko o ograniczeniach związanych ze spożyciem cukrów prostych, ale też z powszechnymi alergiami pokarmowymi. Jakie owoce są na liście tych, które najczęściej uczulają? Sprawdźmy.

Owoce, choć zdrowe, mogą wywoływać alergie
Owoce, choć zdrowe, mogą wywoływać alergie123RF/PICSEL

Alergia pokarmowa - objawy

Objawy alergii pokarmowych dotyczą zazwyczaj układu pokarmowego, nierzadko prezentują się również na skórze. Wśród najczęstszych powtarzają się:

  • nudności,
  • wymioty,
  • skurczowe bóle brzucha,
  • biegunka,
  • wysypka skórna, pokrzywka i atopowe zmiany skórne, którym może towarzyszyć silny świąd.

Alergie pierwotne i krzyżowe

Alergie często objawiają się zaczerwienieniem lub wysypką
Alergie często objawiają się zaczerwienieniem lub wysypką123RF/PICSEL

Alergia nie zniknie samoistnie, ale odstawienie czynnika alergizującego pozwala złagodzić i wyciszyć jej objawy. Wśród dziesięciu owoców, które najczęściej alergizują, pięć zasługuje na niechlubne wyróżnienie. Prym wiodą w tej kategorii:

  • truskawki,
  • jabłka,
  • kiwi,
  • banany,
  • owoce cytrusowe, takie jak grapefruit, pomarańcza, mandarynka, cytryna.

Rzadziej, przyczyną alergii pokarmowej mogą się stać:

  • brzoskwinie,
  • morele,
  • wiśnie,
  • arbuzy,
  • oliwki.

Warto wiedzieć, że wymienione owoce mogą stać się przyczyną nie tylko alergii pierwotnych, ale również krzyżowych. Alergeny lubią wchodzić ze sobą w reakcje krzyżowe.

Czym jest reakcja krzyżowa?

O alergii krzyżowej mówimy, gdy reakcja dotyczy co najmniej dwóch alergenów. Zazwyczaj jest ich więcej. Z alergiami krzyżowymi mamy do czynienia nie tylko w ramach alergenów pokarmowych czy wziewnych, ale również pomiędzy tymi grupami. Dochodzą jeszcze reakcje kontaktowe, czyli alergia na lateks, chrom, nikiel, substancje zapachowe czy konserwanty.

Jak dochodzi do alergii krzyżowych?

Jakie owoce uczulają najczęściej?
Jakie owoce uczulają najczęściej?123RF/PICSEL

Do alergii krzyżowej dochodzi, gdy przeciwciała IgE wytwarzane przez układ odpornościowy w organizmie alergika w stronę alergenu pierwotnego (np. truskawek), błędnie rozpoznają podobne w budowie białko, pochodzące z innego alergenu (np. brzoskwiń).

Na jakie alergeny pokarmowe, wziewne i na jakie produkty, które mogą wchodzić w reakcje kontaktowe, trzeba zwrócić szczególną uwagę, gdy mamy alergię na któryś z owoców z czarnej piątki?

Truskawki

Chyba na żadne inne owoce nie czekamy z takim utęsknieniem, jak na truskawki. Są najsmaczniejszym zwiastunem lata i owocowego raju, jakim zapełniają się o tej porze roku stragany. Jednak nie wszyscy mogą rozkoszować się ich smakiem. Alergia na truskawki jest jedną z najczęściej diagnozowanych. Truskawki reagują krzyżowo z pyłkami brzóz, traw i roślinami z rodziny różowatych. Do alergii krzyżowych dochodzi również między truskawkami i innymi owocami takimi jak brzoskwinie, winogrona, banany i mandarynki.

Kiwi

Niepozorne kiwi ma wiele atutów dla zdrowia. Dzięki bogactwu błonnika i maleńkich pestek, które dodatkowo drażnią ścianki jelit, kiwi sprawdza się jako niezawodny katalizator trawienny. Nie każdy może jednak skorzystać z jego właściwości. Kiwi jest w grupie owoców, które wyjątkowo często alergizują. Wchodzi też w reakcje krzyżowe, najczęściej z pyłkami brzóz, traw i zbóż, a także z lateksem, bananem, awokado, makiem, orzechami i sezamem.

Banany

Wygodne w transporcie banany mogą być smaczną i pożywną przekąską w szkole, w pracy czy na pikniku. Niestety i one są w grupie najczęściej alergizujących owoców. Banany reagują krzyżowo z truskawkami, kiwi, melonami, awokado, pyłkami brzóz i lateksem.

Jabłka

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia jabłka. Są jednak tacy, którzy nie mają wyboru. Jabłka są nierzadka przyczyną alergii, wchodzą też w reakcje krzyżowe. Masz alergię na jabłka? Uważaj na gruszki, śliwki, brzoskwinie, ziemniaki, pomidory, selery oraz pyłki brzóz, traw i zbóż.

Cytrusy: grapefruit, pomarańcza, mandarynka, cytryna

Cytrusy należą do grupy owoców, które są częstą przyczyną alergii, również krzyżowych. Grapefruity, pomarańcze, mandarynki i cytryny reagują krzyżowo z pyłkami traw, brzoskwiniami, oliwkami, orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca.