Czarna piątka - owoce, które najczęściej uczulają
Owoce są pełne witamin, przeciwutleniaczy, składników mineralnych i błonnika, dlatego powinny być stałym elementem diety. Jednak nie wszyscy mogą raczyć nimi swoje podniebienia. Mowa nie tylko o ograniczeniach związanych ze spożyciem cukrów prostych, ale też z powszechnymi alergiami pokarmowymi. Jakie owoce są na liście tych, które najczęściej uczulają? Sprawdźmy.
Alergia pokarmowa - objawy
Objawy alergii pokarmowych dotyczą zazwyczaj układu pokarmowego, nierzadko prezentują się również na skórze. Wśród najczęstszych powtarzają się:
- nudności,
- wymioty,
- skurczowe bóle brzucha,
- biegunka,
- wysypka skórna, pokrzywka i atopowe zmiany skórne, którym może towarzyszyć silny świąd.
Zobacz również: Uporczywy kaszel, duszności? Winne mogą być rośliny
Alergie pierwotne i krzyżowe
Alergia nie zniknie samoistnie, ale odstawienie czynnika alergizującego pozwala złagodzić i wyciszyć jej objawy. Wśród dziesięciu owoców, które najczęściej alergizują, pięć zasługuje na niechlubne wyróżnienie. Prym wiodą w tej kategorii:
- truskawki,
- jabłka,
- kiwi,
- banany,
- owoce cytrusowe, takie jak grapefruit, pomarańcza, mandarynka, cytryna.
Rzadziej, przyczyną alergii pokarmowej mogą się stać:
- brzoskwinie,
- morele,
- wiśnie,
- arbuzy,
- oliwki.
Warto wiedzieć, że wymienione owoce mogą stać się przyczyną nie tylko alergii pierwotnych, ale również krzyżowych. Alergeny lubią wchodzić ze sobą w reakcje krzyżowe.
Zobacz również: Odstaw alkohol na cztery tygodnie. Oto jak zareaguje organizm
Czym jest reakcja krzyżowa?
O alergii krzyżowej mówimy, gdy reakcja dotyczy co najmniej dwóch alergenów. Zazwyczaj jest ich więcej. Z alergiami krzyżowymi mamy do czynienia nie tylko w ramach alergenów pokarmowych czy wziewnych, ale również pomiędzy tymi grupami. Dochodzą jeszcze reakcje kontaktowe, czyli alergia na lateks, chrom, nikiel, substancje zapachowe czy konserwanty.
Zobacz również: Nawyki, które wykańczają tarczycę. Szybko się ich oducz
Jak dochodzi do alergii krzyżowych?
Do alergii krzyżowej dochodzi, gdy przeciwciała IgE wytwarzane przez układ odpornościowy w organizmie alergika w stronę alergenu pierwotnego (np. truskawek), błędnie rozpoznają podobne w budowie białko, pochodzące z innego alergenu (np. brzoskwiń).
Na jakie alergeny pokarmowe, wziewne i na jakie produkty, które mogą wchodzić w reakcje kontaktowe, trzeba zwrócić szczególną uwagę, gdy mamy alergię na któryś z owoców z czarnej piątki?
Truskawki
Chyba na żadne inne owoce nie czekamy z takim utęsknieniem, jak na truskawki. Są najsmaczniejszym zwiastunem lata i owocowego raju, jakim zapełniają się o tej porze roku stragany. Jednak nie wszyscy mogą rozkoszować się ich smakiem. Alergia na truskawki jest jedną z najczęściej diagnozowanych. Truskawki reagują krzyżowo z pyłkami brzóz, traw i roślinami z rodziny różowatych. Do alergii krzyżowych dochodzi również między truskawkami i innymi owocami takimi jak brzoskwinie, winogrona, banany i mandarynki.
Kiwi
Niepozorne kiwi ma wiele atutów dla zdrowia. Dzięki bogactwu błonnika i maleńkich pestek, które dodatkowo drażnią ścianki jelit, kiwi sprawdza się jako niezawodny katalizator trawienny. Nie każdy może jednak skorzystać z jego właściwości. Kiwi jest w grupie owoców, które wyjątkowo często alergizują. Wchodzi też w reakcje krzyżowe, najczęściej z pyłkami brzóz, traw i zbóż, a także z lateksem, bananem, awokado, makiem, orzechami i sezamem.
Banany
Wygodne w transporcie banany mogą być smaczną i pożywną przekąską w szkole, w pracy czy na pikniku. Niestety i one są w grupie najczęściej alergizujących owoców. Banany reagują krzyżowo z truskawkami, kiwi, melonami, awokado, pyłkami brzóz i lateksem.
Jabłka
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia jabłka. Są jednak tacy, którzy nie mają wyboru. Jabłka są nierzadka przyczyną alergii, wchodzą też w reakcje krzyżowe. Masz alergię na jabłka? Uważaj na gruszki, śliwki, brzoskwinie, ziemniaki, pomidory, selery oraz pyłki brzóz, traw i zbóż.
Cytrusy: grapefruit, pomarańcza, mandarynka, cytryna
Cytrusy należą do grupy owoców, które są częstą przyczyną alergii, również krzyżowych. Grapefruity, pomarańcze, mandarynki i cytryny reagują krzyżowo z pyłkami traw, brzoskwiniami, oliwkami, orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca.