Czego nie należy trzymać w lodówce
Niska temperatura nie wszystkim produktom służy. Są takie, które dużo tracą w niej na swej jakości.
Po powrocie z zakupów większość artykułów spożywczych odruchowo wkładasz do lodówki? Sądzisz, że niska temperatura sprawi, iż dłużej będą aromatyczne, jędrne i świeże? Nie zawsze tak jest - niektóre z nich nie znoszą zimna.
Warzywa: Pomidory, papryka, cukinia oraz ogórki przechowywane w lodówce tracą swój niepowtarzalny smak. Bledną, pojawiają się na nich białe przebarwienia. Ziemniaki stają się słodkie (niska temperatura rozkłada zawartą w nich skrobię, co zwiększa zawartość cukru), a marchew gnije.
Pomidor, ogórek i cukinia dodatkowo podchodzą wodą, miękną i więdną - ucieka z nich aromat. W żadnym razie nie przechowuj tych warzyw w torbach foliowych, bo szybko sfermentują! A czosnek i cebula w zimnie szybko pleśnieją. Czosnek staje się gumowaty, cebula zaś mięknie.
Jabłka, gruszki, cytrusy: W lodówce ginie ich aromat. Pomarańcze, mandarynki, mango, awokado, grejpfruty i cytryny w ogóle źle znoszą niską temperaturę. Po jej wpływem na ich skórce mogą pojawić się przebarwienia świadczące o psuciu się owoców. Tracą one też swój niepowtarzalny smak. Chłód wprawdzie spowalnia dojrzewanie bananów, ale trzymanie ich w lodówce ułatwia gnicie.
Pieczywo: Szybciej czerstwieje - wyschnie, stwardnieje. Będzie pachniało stęchlizną. Zwłaszcza to zapakowane w szczelną folię po włożeniu do lodówki łatwo pleśnieje. Jeśli kupiłaś więcej chleba czy bułek, możesz je zamrozić - wtedy nie zajdą w nich procesy czerstwienia. Nadwyżkę możesz też wykorzystać do przyrządzenia grzanek do zupy bądź sałatki.
Miód: Ulega krystalizacji. Pod wpływem zimna szybko przechodzi ze stanu ciekłego w stały. Staje się gęsty, twardy i bryłowaty, trudno go wyjąć ze słoika. Nawet w szczelnym pojemniku szybko wchłania aromat innych produktów. Najlepiej przechowywać go z daleka od intensywnych zapachów.
Kawa: W lodówce traci smak i aromat. Zarówno ta w ziarnach, jak i mielona szybko przestanie pachnieć kawą, gdyż pochłonie z lodówki zapachy, które wydzielają przechowywane w niej produkty. Proces ten przyspiesza wilgoć.
Uwaga, kawę możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie zamierzamy jej pić - może służyć jako pochłaniacz brzydkich zapachów.
Oleje roślinne oraz oliwa z oliwek: Nie lubią zimna. Niska temperatura powoduje zmianę ich smaku, oliwa mętnieje. Nie znoszą też światła - pozbawia je witaminy E. Dlatego najlepiej je przechowywać w kuchennej szafce. Wyjątkiem jest olej lniany, który wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
Gdzie przechowywać te produkty?
Pieczywo: Lubi temperaturę pokojową. Przechowuj je w chlebaku lub lnianym czy bawełnianym woreczku - dzięki temu będzie świeże do 4 dni.
Kawa: Najlepsze dla niej miejsce to szczelnie zamykany metalowy lub szklany pojemnik, stojący w temperaturze pokojowej.
Warzywa: Pomidory (wyjęte z folii), paprykę, cukinię, ogórki przechowuj w koszyku, misce czy na suchym blacie. Ziemniaki i marchew w ciemnej szafce.
Owoce: Jabłka, gruszki i cytrusy trzymaj w koszyku lub na półmisku w najchłodniejszym miejscu mieszkania.
Miód: Umieść go w szklanym naczyniu, w ciemnym miejscu (nie lubi światła) i temp. ok. 16 0 C. Jeśli jest prawdziwy, z czasem się skrystalizuje, ale nie straci swych cennych właściwości.
Co z jajkami?
Co do nich, zdania są podzielone. Niektórzy uważają, że dobrze jest je przechowywać poza lodówką, gdyż chłoną w niej zapachy. Naszym zdaniem najlepsze dla nich miejsce jest w górnej części drzwi lodówki, w zamykanym pojemniku lub tekturowej wytłaczance.