Czy można jeść brokuły na surowo? Nie wszyscy zdają sobie sprawę

Brokuły zyskały uznanie zarówno wśród kucharzy, jak i zwolenników zdrowego odżywiania. Ich jedzenie dostarcza organizmowi witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Najczęściej lądują na naszych talerzach w wersji gotowanej. Niestety, obróbka termiczna pozbawia je części dobroczynnych właściwości. Dlatego wielu smakoszy zastanawia się, czy można jeść brokuły na surowo? Wyjaśniamy.

W jakiej formie jeść brokuły?
W jakiej formie jeść brokuły? 123RF/PICSEL

Zajadaj jak najczęściej, czyli właściwości brokułów

Brokuł, znany również jako kapusta szparagowa to warzywo bogate w liczne składniki odżywcze, które nie pozostają bez wpływu na zdrowie. Wśród najważniejszych właściwości brokułów wymienić można wysoką zawartość witamin i minerałów. Zielone warzywa są źródłem witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego oraz potasu. Dzięki temu wspierają układ odpornościowy, korzystnie wpływają na krzepliwość krwi i regulują ciśnienie.

Wysoka zawartość błonnika skutkuje poprawą trawienia i stanu jelit, a także stanowi wsparcie dla regulowania poziomu cukru we krwi. Brokuły zawierają związki takie jak sulforafan, które działają ochronnie na komórki organizmu, pomagając w walce z wolnymi rodnikami. Co więcej, brokuły cechuje niska kaloryczność, więc warzywa stanowią doskonały składnik diety odchudzającej.

Gotowane brokuły sprawdzają się w wielu daniach. Czy to jedyna forma, w jakiej możemy je jeść?
Gotowane brokuły sprawdzają się w wielu daniach. Czy to jedyna forma, w jakiej możemy je jeść?123RF/PICSEL

Czy można jeść surowe brokuły?

Choć niektórzy smakosze mogą być zaskoczeni, odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Brokuły można jeść na surowo, dzięki czemu zachowują pełnię swoich walorów. W takiej formie z powodzeniem wykorzystamy je do sałatek, kanapek czy w charakterze świeżego dodatku do dań głównych. Należy jednak pamiętać o kilku aspektach.

Surowe brokuły mają wyraźnie chrupiącą strukturę i lekko gorzki posmak, który nie każdemu odpowiada. Twarde łodygi będą wymagać pokrojenia na drobniejsze fragmenty. Dla osób preferujących łagodniejsze nuty dobrym rozwiązaniem jest krótkie podgotowanie brokułów na parze.

Bez wcześniejszej obróbki brokuły dla niektórych osób mogą być trudniejsze do strawienia. Bywa, że taki posiłek wywołuje wzdęcia i dyskomfort na tle układu pokarmowego. W takich przypadkach zaleca się blanszować brokuły przed spożyciem.

Wysoka temperatura a wartość odżywcza brokułów

Często pojawia się pytanie, czy gotowanie brokułów obniża ich wartość odżywczą? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ wpływ obróbki termicznej zależy od wybranej metody.

Długotrwałe gotowanie w wodzie powoduje utratę znacznej ilości witaminy C. Szacuje się, że strata może wynosić nawet 33 proc. Jeszcze gorszym pomysłem jest smażenie, które obniża zawartość kwasu askorbinowego o około 38 proc. Jeśli surowe warzywa do nas nie przemawiają, najlepiej jest postawić na krótkie gotowanie na parze. Brokuły zachowają nie tylko zdrowotne atuty, ale również nie stracą koloru i apetycznej konsystencji.

Źródło: healthline.com

Zmysłowe Smaki: Jak gotować brokuły? Interia.tv