Jak ugotować brokuły, żeby nie straciły koloru? Doświadczeni kucharze stosują trik
Teoretycznie gotowanie brokułów nie jest trudne. W praktyce jednak często okazuje się, że łatwo o błędy, przez które warzywa tracą smak, apetyczny kolor i właściwości odżywcze. Nie pozwól, by zamieniły się w odpychającą i nijaką papkę. Podpowiadamy, jak dobrze ugotować brokuły, by zachowały pełnię swoich walorów.
Spis treści:
Jak oczyścić brokuły? Prosty trik
Brokuły to nie tylko zdrowy, ale też wszechstronny w zastosowaniu warzywny przysmak. Przez swój charakterystyczny wygląd i soczyście zielony kolor pięknie prezentują się w sałatkach czy daniach jednogarnkowych. Ich kształt sprawia jednak trudności w dokładnym oczyszczeniu brokułów przed gotowaniem. Na szczęście szefowie kuchni wypracowali patent, który znacząco ułatwia to zadanie.
W pierwszej kolejności podziel brokuł na mniejsze części i opłucz go pod bieżącą wodą. Do garnka wlej taką ilość wody, by różyczki były całkowicie zanurzone. Dodaj łyżkę octu, zamieszaj i zostaw na kilka minut. Taki manewr daje pewność, że usunięte zostały wszystkie zanieczyszczenia.
Dodaj do wody. Brokuły nie stracą kolory podczas gotowania
Wstępne przygotowanie warzyw mamy za sobą. Czas uruchomić kuchenkę. Najpopularniejszą metoda obróbki jest gotowanie brokułów w wodzie. Pamiętaj, że nie powinno trwać to zbyt długo. Inaczej warzywa stracą chrupiącą konsystencję i apetyczny kolor.
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru oraz sok z połowy cytryny. Taki zestaw uchroni warzywa przed utratą zielonej barwy. Brokuły ostrożnie umieść we wrzątku i gotuj przez cztery minuty. Idealne brokuły powinny być jędrne i lekko twarde. Na tym nie kończy się praca kucharza. Ostatnim etapem jest natychmiastowe zahartowanie — schłodzenie warzyw w bardzo zimnej, nawet lodowatej wodzie. W ten sposób zahamowany zostaje proces gotowania, dzięki czemu warzywa smakują wyśmienicie, zachowując chrupką strukturę i kolor.
Jak gotować brokuły na parze?
Brokuły stanowią bogate źródło witamin C oraz K, błonnika, potasu i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. To, jaka ilość dobroczynnych składników zostanie w warzywach, zależy w znacznej mierze od sposobu i długości obróbki termicznej. By zachować pełnię właściwości, wiele osób decyduje się na gotowanie brokułów na parze.
Przydaje się do tego specjalny garnek, ale nie jest absolutnie konieczny. Jak się za to zabrać?
- Oczyszczone brokuły podziel na nieduże kawałki podobnej wielkości, by ugotowały się równomiernie. Nie musisz rezygnować z przyrządzania twardszych od różyczek łodyg. Wystarczy, że pokroisz je na małe kawałki.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Warzywa umieść na metalowym koszyku przeznaczonym do gotowania na parze lub sitku. Upewnij się, że brokuły nie mają styczności z wodą. Przykryj pokrywką.
- Gotowanie brokułów na parze zajmuje 8-10 minut. Gdy będą gotowe, zahartuj je zimną wodą.