Czym czyścić indukcję, żeby jej nie zniszczyć?

Płyty indukcyjne zyskują na popularności i coraz częściej wypierają z gospodarstw domowych kuchenki gazowe lub elektryczne. Choć są nowocześniejsze i mają mnóstwo zalet, to ich czyszczenie nie należy do najłatwiejszych. Wszystko przez to, że pokryte są delikatną powłoką, którą łatwo zarysować. Aby służyła nam na długo, warto nauczyć się, jak utrzymywać ją w idealnej czystości. Podpowiemy, jak czyścić indukcję, żeby jej nie zniszczyć.

Kuchenki indukcyjne są modne, ale ich czyszczenie sprawia czasem kłopot
Kuchenki indukcyjne są modne, ale ich czyszczenie sprawia czasem kłopot123RF/PICSEL

Ważna jest regularność!

Idealnie czysta płyta indukcyjna? Recepta na jej nieskazitelny wygląd jest banalna: wystarczy czyścić ją po każdym użyciu. Nawet, gdy podczas gotowania jesteśmy ostrożni i nic nie wykipiało nam na szklaną powierzchnię, to i tak warto ją wyczyścić. Na takiej gładkiej powierzchni doskonale widać osady z wody, przez które z czasem tworzą się nieestetyczne zacieki. Jak się ich pozbyć podczas czyszczenia indukcji? Wystarczy po jej wystudzeniu spryskać płynem do mycia okien, a na koniec wypolerować do sucha czystą i delikatną szmatką.

Płyn do naczyń przyda się nie tylko w kuchniInteria.tv

Działaj od razu!

Jeśli mimo starań, coś podczas gotowania się wylało albo wykipiało na indukcję, to trzeba działać szybko tak, aby nie dopuścić do zaschnięcia resztek jedzenia. Najlepiej ściągnąć garnek albo patelnię z indukcji i od razu - ostrożnie - zabrać się za czyszczenie kuchenki. Jeśli reagujemy w porę, to zwilżona gąbka lub ściereczka w zupełności wystarczą, aby indukcja prezentowała się nienagannie. Rzecz jasna, przed czyszczeniem kuchenki indukcyjnej, trzeba ją wyłączyć.

Zaprzyjaźnij się z akcesoriami

Kuchenkę trzeba czyścić miękką częścią gąbki, co zminimalizuje ryzyko powstania rys
Kuchenkę trzeba czyścić miękką częścią gąbki, co zminimalizuje ryzyko powstania rys123RF/PICSEL

Nawet najlepszym szefom restauracji zdarza się kulinarna wpadka! Dlatego i nam, kiedy resztki jedzenia zaschną, należy się usprawiedliwienie. Jednak, aby naprawić szkodę i doczyścić kuchenkę, warto zainwestować w specjalne akcesoria do ich czyszczenia. Z pomocą przyjdą specjalne płyny, gąbki, a także skrobaczki. Te ostatnie są bardzo ostre i trzeba je używać z wyczuciem: nie tylko, aby nie zarysować kuchenki indukcyjnej, ale także po to, aby się nie skaleczyć. Niezależnie od tego, jaki przyrząd wybierzemy, stare i przypalone resztki jedzenia warto wcześniej namoczyć. Wystarczy przyłożyć do nich zwilżony ręcznik papierowy.

Czyszczenie indukcji w duchu eko

Jeśli nie mamy specjalistycznych środków pod ręką albo po prostu lubimy ekologiczne preparaty, mamy w domu oręż, która poskromi zabrudzenia na indukcji i przy okazji jej nie zniszczy. Oczywiście, pomocny będzie duet sody i octu! Dwa składniki trzeba wcześniej w miseczce ze sobą dokładnie połączyć tak, aby soda się rozpuściła. Kiedy otrzymamy taki domowy i ekologiczny środek, można zabrać się za czyszczenie. Jednak nie warto używać siły i należy skorzystać z miękkiej ściereczki, która nie zarysuje szkła. Na koniec resztki brudu wystarczy zebrać ręcznikiem, a następnie wypolerować indukcję na błysk.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas