Czym czyścić patelnie?
Czyszczenie patelni to zmora wielu gotujących osób. Zaschnięty i przypalony tłuszcz zaczyna gromadzić się na spodzie, tworząc nieestetyczny i trudny do usunięcia osad. Kluczem do sukcesu jest regularne czyszczenie patelni, a także używanie odpowiednich akcesoriów kuchennych, które nie uszkadzają delikatnych powłok. Sprawdź, jakie są najskuteczniejsze metody na przypalone patelnie. Jak pozbyć się nagromadzonego tłuszczu za pomocą naturalnych i bezpiecznych środków?
Pasta z sody oczyszczonej
Pasta czyszcząca przygotowana z sody oczyszczonej i wody utlenionej skutecznie rozprawi się z przypalonym brudem na spodzie patelni. 6 łyżek sody oczyszczonej wystarczy zmieszać z ¼ szklanki wody utlenionej. Mieszankę należy nałożyć na spód patelni na 10 minut, a następnie spłukać ciepłą wodą. Jeśli zabrudzenia były duże, zabieg trzeba będzie powtórzyć.
Ocet i soda na przypaloną powłokę patelni
Do czyszczenia przypalonych i zabrudzonych patelni można też użyć octu. Ten sposób sprawdza się zarówno w przypadku patelni teflonowych, jak i ceramicznych. Przypalone powłoki wystarczy zalać octem na całą noc (w przypadku patelni teflonowych przypalone miejsca warto najpierw posypać sodą) lub ocet połączony z wodą (w proporcji 1:1) wlać na patelnię i zagotować. Po tym zabiegu patelnię trzeba już tylko jak zwykle umyć płynem do mycia naczyń.
Błędy przy czyszczeniu patelni
Najczęstszym błędem jest zalewnie patelni zimną wodą tuż po jej użyciu. Taki zabieg szybko ją zniszczy i spowoduje złuszczanie się warstw teflonu. Przed myciem i czyszczeniem patelnia powinna całkowicie ostygnąć. Jeśli zostały na niej zaschnięte resztki, patelnię należy namoczyć w ciepłej wodzie przez kilkadziesiąt minut. Innym błędem jest używanie szorstkiej strony gąbki, a nawet drucianych szczotek do czyszczenia przypalonego tłuszczu. W ten sposób niszczymy delikatne powłoki patelni, które po takim myciu mogą nadawać się już tylko do wyrzucenia. Patelni nie powinno się też zbyt często myć w zmywarce.