Czym czyścić patelnie?

Czyszczenie patelni to zmora wielu gotujących osób. Zaschnięty i przypalony tłuszcz zaczyna gromadzić się na spodzie, tworząc nieestetyczny i trudny do usunięcia osad. Kluczem do sukcesu jest regularne czyszczenie patelni, a także używanie odpowiednich akcesoriów kuchennych, które nie uszkadzają delikatnych powłok. Sprawdź, jakie są najskuteczniejsze metody na przypalone patelnie. Jak pozbyć się nagromadzonego tłuszczu za pomocą naturalnych i bezpiecznych środków?

Jak czyścić przypalone patelnie?
Jak czyścić przypalone patelnie? ©123RF/PICSEL
Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do patelni?Interia DIY

Pasta z sody oczyszczonej

Użyj sody oczyszczonej
©123RF/PICSEL

Pasta czyszcząca przygotowana z sody oczyszczonej i wody utlenionej skutecznie rozprawi się z przypalonym brudem na spodzie patelni. 6 łyżek sody oczyszczonej wystarczy zmieszać z ¼ szklanki wody utlenionej. Mieszankę należy nałożyć na spód patelni na 10 minut, a następnie spłukać ciepłą wodą. Jeśli zabrudzenia były duże, zabieg trzeba będzie powtórzyć.

Ocet i soda na przypaloną powłokę patelni

Ocet i soda
©123RF/PICSEL

Do czyszczenia przypalonych i zabrudzonych patelni można też użyć octu. Ten sposób sprawdza się zarówno w przypadku patelni teflonowych, jak i ceramicznych. Przypalone powłoki wystarczy zalać octem na całą noc (w przypadku patelni teflonowych przypalone miejsca warto najpierw posypać sodą) lub ocet połączony z wodą (w proporcji 1:1) wlać na patelnię i zagotować. Po tym zabiegu patelnię trzeba już tylko jak zwykle umyć płynem do mycia naczyń.

Błędy przy czyszczeniu patelni

Czyszczenie patelni
©123RF/PICSEL

Najczęstszym błędem jest zalewnie patelni zimną wodą tuż po jej użyciu. Taki zabieg szybko ją zniszczy i spowoduje złuszczanie się warstw teflonu. Przed myciem i czyszczeniem patelnia powinna całkowicie ostygnąć. Jeśli zostały na niej zaschnięte resztki, patelnię należy namoczyć w ciepłej wodzie przez kilkadziesiąt minut. Innym błędem jest używanie szorstkiej strony gąbki, a nawet drucianych szczotek do czyszczenia przypalonego tłuszczu. W ten sposób niszczymy delikatne powłoki patelni, które po takim myciu mogą nadawać się już tylko do wyrzucenia. Patelni nie powinno się też zbyt często myć w zmywarce.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas