Czym się różni produkt bez glutenu od bezglutenowego?
Gluten jest naturalnym białkiem roślinnym, znajdującym się głównie w zbożach (np. w pszenicy, życie, jęczmieniu). Ostatnio panuje moda na jego unikanie, stąd wysyp produktów wytwarzanych bez glutenu.
Produkty bez glutenu to wszystkie te, w których składzie nie ma zbóż zawierających białko, ani nie jest ono dodawane jako samodzielny składnik (jak to bywa np. w wędlinach). Przykładem mogą być np. płatki czy chrupki kukurydziane - z natury nie mają glutenu, co producenci często podkreślają na opakowaniach. Mogą natomiast zawierać niewielkie ilości glutenu, które dostały się do nich w produkcji.
Produkty bezglutenowe produkowane są dla osób cierpiących na celiakię, dlatego nie tylko nie mają go w składzie, ale muszą być wytwarzane na osobnych liniach produkcyjnych, przeznaczonych wyłącznie do produkcji wyrobów bezglutenowych. Dodatkowo poddawane są stałym kontrolom i badane na zawartość glutenu, aby mieć pewność, że są one bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu.
Te produkty na pewno nie zawierają glutenu
Gluten bywa dodawany do różnych produktów, jak np. do wędlin. W poniższych produktach z pewnością go nie znajdziemy. Produkty zbożowe: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, kasza jaglana (z prosa), gryczana, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane.
Produkty mleczne: mleko (świeże i UHT, zagęszczane, w proszku), kefir, maślanka, jogurt naturalny, sery białe i żółte.
Warzywa i owoce: wszystkie (ale tylko jeśli są świeże i nieprzetworzone fabrycznie).
Słodycze: cukier, dżem, miód, kisiele, budynie z mąki ziemniaczanej.
Napoje: herbata, kawa, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół