Czym zastąpić jajka? Zamienniki masz pod ręką

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Liczba wegan i wegetarian w Polsce stale rośnie, więc półki sklepowe uginają się od zamienników mięsa. Gorzej jest z jajkami, ponieważ trudno o odżywczą i zdrową alternatywę. A co zrobić, kiedy chcemy je zastąpić w cieście, bo albo nam ich zabrakło, albo wykluczyliśmy je z menu? Tutaj zamienniki jaj mamy na wyciągnięcie ręki, ponieważ można sięgnąć po kilka, ciekawych składników. Czym zastąpić jajka w cieście? Sprawdź najlepsze propozycje.

Zamienniki jajek są na wyciągniecie ręki. Wystarczy sprawdzić w spiżarni
Zamienniki jajek są na wyciągniecie ręki. Wystarczy sprawdzić w spiżarni123RF/PICSEL

Mąka: Świetnie zwiąże ciasto

Wydawać by się mogło, że dodatkowa porcja mąki w cieście jest bez sensu, ale tak naprawdę, można użyć jej w zastępstwie jajek. Do tego celu jednak nadadzą się te, które nie zawierają glutenu, np. mąka kukurydziana albo skrobia ziemniaczana.

Na szczęście, mączny zamiennik jajek nie zmienia smaku wypieku, ale za to spełnia swoją należytą funkcję, ponieważ łączy składniki, a tym samym delikatnie spulchnia. Jak używać bezglutenowych mąk? Przelicznik jest łatwy: jedna łyżka sypkiego składnika, to jedno jajko. Na tym nie koniec. Trzeba również dodać gorącą wodę, a przed połączeniem z resztą ciasta całość wymieszać w osobnym naczyniu. Ile trzeba dodać wody? Na każdą łyżkę mąki przypadają trzy łyżki wody.

„Zdrowie na widelcu”: Domowe ciasto nie zawiera tych szkodliwych składnikówPolsat Cafe

Siemię lniane: Działa jak naturalny klej

Siemię lniane to nasz eksportowy superfoods, a o jego właściwościach napisano i powiedziano już wiele. Faktem jest, że to ogromne bogactwo pełnowartościowego białka, a także kwasów omega, które korzystnie działają na układ krążenia oraz nerwowy.

Drobne ziarenka zalane wodą tworzą także kleik - z kolei on jest pomocny w przypadku problemów żołądkowych i jelitowych. Siemię lniane może być również zamiennikiem jajek w wypiekach. Jak z niego korzystać? Wystarczy przyjąć, że jedna łyżka ziarenek wymieszana z trzema łyżkami ciepłej wody, odpowiadają jednemu jajku.

Aquafaba: Nigdy jej nie wylewaj

Aquafaba świetnie sprawdzi się jako zamiennik jajek w wypiekach. Doskonale się ubija na puszystą pianę
Aquafaba świetnie sprawdzi się jako zamiennik jajek w wypiekach. Doskonale się ubija na puszystą pianę123RF/PICSEL

Ciecierzyca już od jakiegoś czasu na dobre zagościła w naszej kuchni, bo świetnie sprawdza się nie tylko w roli dań głównych, ale także uznana jest za zamiennik mięsa. Warzywo strączkowe można bez problemu kupić prawie w każdym sklepie: albo suszone, albo ugotowane i zamknięte w słoiku lub puszce.

Jeśli sięgamy po ciecierzycę w tej drugiej formie, to nie wylewajmy do zlewu zalewy. Dlaczego? Aquafaba, bo o niej mowa, idealnie sprawdzi się w zastępstwie jajek! Doskonale się ubija na sztywną pianę, więc można z niej przygotować słodkie wypieki: bezy, biszkopty czy naleśniki. Trzy łyżki aquafaby to odpowiednik jednego jajka, natomiast dwie łyżki to zamiennik jednego białka.

Oczywiście, nie trzeba się obawiać, że woda po ciecierzycy, czyli aquafaba, zmieni smak słodkich wypieków. Po obróbce termicznej będzie niewyczuwalny.

Sprawdź także: Kotlet obietnice wyborcze

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas