Najlepszy dodatek do owsianki. Jelita będą jak nowe

Owsianka to prawdopodobnie tuż obok jajecznicy i kanapek najpopularniejsze śniadanie na świecie. Płatki owsiane nie tylko doskonale smakują, ale są także zdrowe, szybkie w przygotowaniu i zapewniają uczucie sytości na długie godziny. I choć dodatków do owsianki jest mnóstwo, to warto postawić na składnik, z którym będzie nie tylko wyśmienicie smakować ale też oprawi kondycję jelit.

Kefir dodany do owsianki doskonale wpływa na kondycję jelit
Kefir dodany do owsianki doskonale wpływa na kondycję jelit123RF/PICSEL

Nocna owsianka na śniadanie

Nocna owsianka, wbrew nazwie, jedzona jest najczęściej na śniadanie. Dlaczego zatem nocna? Otóż miłośnicy płatków owsianych zalewają je na noc płynem, by po upływie kilku godzin, cieszyć się rano doskonalą teksturą i smakiem niemal gotowego już posiłku.

W zależności od naszych upodobań - do owsianki możemy dodawać najrozmaitsze owoce - w postaci świeżych lub mrożonych, orzechy, a nawet lody. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest również mieszanie owsianki z odżywką białkową.

Jaki jest idealny dodatek do owsianki?

I choć owsianka sama w sobie jest zdrowa, to warto jeszcze "podkręcić" jej prozdrowotne właściwości, dodając jeden, znaczący i ważny dla organizmu produkt. Mowa o kefirze, który doskonale działa na florę bakteryjną jelit.

Owsianka
Owsianka123RF/PICSEL

Kefir jest świetnym probiotykiem, który wspiera pracę jelit, a także układ pokarmowy i układ odpornościowy. Niezwykle cenny składnikiem kefiru są bakterie i drożdże, ale znajdziemy w nim również witaminy z grupy B: B1, B12, witaminę K, biotynę, kwas foliowy, wapń, magnez oraz tryptofan, który prozdrowotnie wpływa na układ nerwowy i zapewnia działanie wyciszające.

I choć kefir zawiera laktozę, to jego spożywanie u niewielu osób wywołuje dolegliwości trawienne. Wynika z obecności w kefirze bakterii i drożdży, które częściowo rozkładają wspomnianą laktozę.

Zdanowicz Pomiędzy Wersami. Odc. 65: Ewa Woydyłło-OsiatyńskaINTERIA.PL