Dodaj nieoczywisty składnik do biszkoptu. Wyrośnie cudownie puszysty

Dobry biszkopt wymaga odpowiedniej temperatury składników i cierpliwości
Dobry biszkopt wymaga odpowiedniej temperatury składników i cierpliwości123RF/PICSEL

Biszkopt to król uniwersalnych wypieków

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria KulinariaInteria Kulinaria

Sekret cukierników, czyli dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu?

Biszkopt pasuje do różnych okazji
Biszkopt pasuje do różnych okazji123RF/PICSEL

Przepis na biszkopt z octem

  • 150 g mąki tortowej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 160 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 15 ml octu — to odpowiednik 1 łyżki stołowej.
  • Białka precyzyjnie oddziel od żółtek.
  • Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Białka ubij na sztywno. Możesz dodać do nich szczyptę soli.
  • Małymi porcjami dodawaj cukier puder.
  • Białka połącz z żółtkami i całość zmiksuj.
  • Obie mąki przesiej i stopniowo wsypuj do masy.

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł?