Czym zdrowym zastąpić biały cukier
Oto 8 naturalnych słodzików, które z powodzeniem zastąpią w kuchni biały cukier.
1. Melasa (najlepiej trzcinowa). Ten gęsty, czarny syrop jest idealny do ciast, deserów i napojów.
2. Słód ryżowy. Ma lekko karmelową nutę i jest nieco mniej słodki niż miód. Świetny do dań azjatyckich.
3. Miód. Nadaje się do marynat, sosów, napojów. Wypiekom nadaje wyrazisty smak. Można go używać mniej niż cukru, bo jest słodszy.
4. Syrop klonowy. Ma mniej kalorii niż biały cukier i miód. Świetny dodatek do naleśników i placków.
5. Syrop daktylowy. Można nim słodzić koktajle, dodawać do muesli, jogurtu i różnych ciast oraz deserów.
6. Cukier muscovado. To cukier nierafinowany, doskonały do pieczenia ciemnych ciast i pierników.
7. Cukier kokosowy. Jest bardzo aromatyczny. Podkreśli smak ciastek i tropikalnych potraw.
8. Syrop z agawy. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego jest znakomity do zimnych napojów.