Czyszczenie blatu kuchennego
Kiedy on jest czysty i zadbany, cała kuchnia także na taką wygląda! Rodzaj pielęgnacji trzeba jednak dostosować do materiału, z jakiego jest wykonany blat.
Żaden blat kuchenny nie przepada za kontaktem z wodą. Dlatego warto pamiętać o wycieraniu okolic zlewu, a także o podkładkach pod garnki.
Niekłopotliwy laminat
Do utrzymania takiego blatu w czystości zwykle wystarczy wilgotna ściereczka, najlepiej z mikrofibry – nie musisz korzystać z detergentów, co zwłaszcza w kuchni jest istotne. Kłopotliwe mogą być jednak plamy na jasnym laminacie.
Spróbuj wtedy użyć mleczka czyszczącego lub zastąpić je kilkoma kroplami soku z cytryny. Uwaga! Tego typu blat jest wyjątkowo wrażliwy na wilgoć – krawędź przy zlewie trzeba osuszać bardzo często i starannie.
Eleganckie drewno
To pokryte lakierem można traktować jak laminat, czyli przecierać na mokro i osuszać. Blask lakieru wzmocnisz, nanosząc na niego odrobinę oleju jadalnego i froterując miękką ścierką.
Trudniejsza jest pielęgnacja blatu olejowanego. Wszelkie zabrudzenia muszą być usuwane natychmiast (np. płynem do naczyń). Na co dzień drewno potrzebuje czyszczenia na sucho i uzupełniania powłoki z oleju.
Użyteczny konglomerat
Nie chłonie zabrudzeń, dlatego wystarczy przecierać go szmatką zwilżoną płynem do naczyń.