Czyszczenie blatu kuchennego

Kiedy on jest czysty i zadbany, cała kuchnia także na taką wygląda! Rodzaj pielęgnacji trzeba jednak dostosować do materiału, z jakiego jest wykonany blat.

Blat kuchenny wymaga wyjątkowej pielęgnacji
Blat kuchenny wymaga wyjątkowej pielęgnacji123RF/PICSEL

Żaden blat kuchenny nie przepada za kontaktem z wodą. Dlatego warto pamiętać o wycieraniu okolic zlewu, a także o podkładkach pod garnki.

Niekłopotliwy laminat

Do utrzymania takiego blatu w czystości zwykle wystarczy wilgotna ściereczka, najlepiej z mikrofibry – nie musisz korzystać z detergentów, co zwłaszcza w kuchni jest istotne. Kłopotliwe mogą być jednak plamy na jasnym laminacie.

Spróbuj wtedy użyć mleczka czyszczącego lub zastąpić je kilkoma kroplami soku z cytryny. Uwaga! Tego typu blat jest wyjątkowo wrażliwy na wilgoć – krawędź przy zlewie trzeba osuszać bardzo często i starannie.

Eleganckie drewno

To pokryte lakierem można traktować jak laminat, czyli przecierać na mokro i osuszać. Blask lakieru wzmocnisz, nanosząc na niego odrobinę oleju jadalnego i froterując miękką ścierką.

Trudniejsza jest pielęgnacja blatu olejowanego. Wszelkie zabrudzenia muszą być usuwane natychmiast (np. płynem do naczyń). Na co dzień drewno potrzebuje czyszczenia na sucho i uzupełniania powłoki z oleju.

Użyteczny konglomerat

Nie chłonie zabrudzeń, dlatego wystarczy przecierać go szmatką zwilżoną płynem do naczyń.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas