Dieta przy nadciśnieniu. Tego lepiej unikaj!
Co można jeść przy nadciśnieniu tętniczym, a czego lepiej unikać przez wzgląd na własne zdrowie? Nie od dziś mówi się o tym, że aktywny tryb życia i odpowiednia dieta może pomóc w walce z chorobą układu sercowo-naczyniowego. Których produktów najlepiej będzie się pozbyć z domu?
Z nadciśnieniem tętniczym walczy wielu Polaków. Rozwojowi choroby sercowo-naczyniowej można jednak zapobiegać, prowadząc styl życia.
Dobrze dobrana dieta i ruch to podstawa. Najlepiej w tym celu udać się do specjalisty — dietetyka, który pomoże ułożyć nam nasze codzienne menu.
Jest jednak kilka zasad, których przestrzeganie zazwyczaj zaleca się osobom zmagającym się z nadciśnieniem.
Produkty, których lepiej unikać przy nadchiśnieniu
Osobom, które chcą obniżyć ciśnienie, zaleca się najczęściej:
- zrezygnowanie z picia alkoholu lub jego znaczne ograniczenie,
- zrezygnowanie z palenia wyrobów tytoniowych,
- ograniczenie spożycia soli do maksymalnie jednej małej łyżeczki w ciągu dnia,
- unikanie produktów typu fast food, słonych i słodkich przekąsek,
- unikanie wędzonego, smażonego, bądź tłustego mięsa,
- zrezygnowanie z napojów gazowanych, (zwłaszcza słodzonych).
- zrezygnowanie ze spożywania tłustych serów, śmietany i tłustego mleka
To może pomóc, jeśli masz nadciśnienie
Przy problemach z nadciśnieniem pomóc może:
- wprowadzenie do diety większej ilości świeżych owoców oraz warzyw
- spożywanie produktów pełnoziarnistych
- spożywanie zdrowych tłuszczów, (orzechy, ryby)
- spożywanie naturalnych kefirów i jogurtów, zamiast ich tłustych i wysokokalorycznych odpowiedników
- spożywanie chudego mięsa z indyka oraz kurczaka
- spożywanie nasion roślin strączkowych, (fasola, ból, ciecierzyca, soczewica)
Czytaj również:
Barbara Kurdej-Szatan nie może sobie z tym poradzić
Idealna sukienka do pracy. Brigitte Macron już ją nosi!
Zobacz także: