Dlaczego herbata się pieni? Sprawdź, czy możesz ją pić bezpiecznie
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni, latem podana na zimno orzeźwia, a do tego każda szklanka jest wypełniona korzystnymi dla zdrowia składnikami. Podczas zaparzania zauważasz jednak pewne niepokojące zjawisko i zastanawiasz się, dlaczego na herbacie robi się piana? Istnieje proste wytłumaczenie.

Spis treści:
Filiżanka pełna zdrowia
Herbata od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest ważnym elementem dla wielu kultur, na całym świecie docenia się jej walory smakowe oraz zdrowotne. Przede wszystkim herbata to bogactwo antyoksydantów, które wspomagają walkę organizmu z procesami starzenia. Regularne spożywanie napoju może wpływać kojąco na układ nerwowy, pomagając w redukcji stresu oraz wyciszeniu. To tylko część cennych właściwości herbaty. Pozostaje jednak pytanie, czym jest piana powstająca podczas parzenia i czy powinna nas niepokoić?
Dlaczego herbata się pieni? Przyczyną jest jej skład

Piana, która tworzy się na powierzchni herbaty, wynika z naturalnych procesów zachodzących podczas parzenia. Główną przyczyną jej powstawania jest obecność naturalnych związków chemicznych, zwłaszcza saponin. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczną goryczkę wyczuwalną w smaku herbaty. Ich głównym zadaniem jest ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami. Mają również właściwości zmniejszające napięcie powierzchniowe wody, co objawia się powstaniem pęcherzyków powietrza na powierzchni herbaty.
Jest to więc zjawisko zupełnie naturalne i nieszkodliwe. Najczęściej da się je zauważyć w przypadku herbat zielonych i białych, które są najmniej przetworzone, a co za tym idzie — najbogatsze w dobroczynne składniki. Piana może być sygnałem, że mamy do czynienia z produktem wysokiej jakości. Musisz jednak wziąć pod uwagę, że czasem da się ją zaobserwować także w przypadku herbaty ekspresowej. Wtedy wytłumaczeniem okazuje się obecność drobinek pyłu herbacianego.
Sposób parzenia ma znaczenie
Piana będzie bardziej widoczna podczas zalewania herbaty wodą o bardzo wysokiej temperaturze. Wpływ ma również sama technika. Gorąca woda nalewana z dużej wysokości potęguje to zjawisko. W niektórych krajach jest to pożądany element podczas przyrządzania tradycyjnej herbaty. Tak jest np. w Maroku, gdzie lokalny specjał — touaregę — celowo przelewa się z dużej wysokości, aby otrzymać charakterystyczną pianę. Staje się ona sygnałem, że napój został poprawnie przygotowany.