Dlaczego warto jeść czosnek?

Warzywo, przyprawa, roślina lecznicza. Czosnek jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie o sile zbliżonej do działania wielu współczesnych antybiotyków.

Naukowcy uważają, że czosnek może blokować tworzenie się substancji rakotwórczych oraz hamować ich aktywności
Naukowcy uważają, że czosnek może blokować tworzenie się substancji rakotwórczych oraz hamować ich aktywności123RF/PICSEL

Zawarte w nim związki mają właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Co więcej, regularne spożycie czosnku wzmacnia odporność organizmu.

Czosnek znany jest też ze swoich właściwości dezynfekujących, odgrywa również kluczową rolę w profilaktyce antynowotworowej. Chroni ponadto skórę przed procesami starzenia się i pomaga obniżać poziom cukru we krwi.

Jakie jeszcze ma zalety? A jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu po jego jedzeniu? Zobacz wideo!

x-news/INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas