Dlaczego warto jeść masło?

Zawiera przyjazny nam tłuszcz, witaminy A, E i D. Wspomaga pamięć i wzrok, poprawia kondycję skóry i włosów. W tym roku ma królować na stołach całego świata.

Masło można przyrządzać na wiele sposobów
Masło można przyrządzać na wiele sposobów123RF/PICSEL

Masła można używać prawie do wszystkiego. Nic nie smakuje lepiej od kromki świeżego pieczywa posmarowanej masłem albo kolby kukurydzy polanej roztopionym masełkiem. Trudno też pobić smak jajecznicy smażonej na maśle, a najlepsze, muślinowo gładkie sosy powstają właśnie dzięki użyciu masła.

Kurczak w maślanym sosie: To szybkie, łatwe i smaczne danie, którym zaskoczysz gości. Na dużej patelni rozpuść 4 łyżki masła klarowanego. Na gorące masło wyłóż kawałki mięsa, np. z udek. Smaż chwilę, dodaj po łyżeczce curry i pasty czosnkowo-imbirowej.

Smaż, aż mięso się zezłoci, a przyprawy uwolnią aromat. Dolej szklankę pulpy pomidorowej i szklankę mleka kokosowego. Duś na wolnym ogniu 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw, podawaj z ryżem basmati, posypane listkami kolendry.

Maślano-cytrynowa ryba: Ten sos wspaniale podkreśla smak smażonych czy pieczonych ryb. Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny, listki natki drobno posiekaj. W rondelku rozpuść pół kostki masła (np. klarowanego), dodaj pieprz, sól i smaż chwilę.

Następnie wrzuć do masła posiekaną natkę i skórkę z cytryny, wymieszaj i trzymaj na ogniu chwilę. Zdejmij rondelek z ognia i polej sosem wcześniej przygotowaną rybę. Pycha!

Masło można doprawiać czosnkiem i przyprawami. W takiej postaci jest wyborne na tostach, grzankach, pieczonych ziemniakach czy gotowanym makaronie.

Wyśmienite jest masło z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką. Najlepiej smakuje na bagietce. Dodaj do niego trochę soli morskiej i mielony pieprz.

Do krewetek używaj masła z dodatkiem czosnku i soli morskiej. Do makaronu – ze startym parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami. Miłośnicy orientu docenią masło z dodatkiem tartej skórki z limonki, drobniutko pokrojonych papryczek chili i posiekanych listków świeżej kolendry.

Takie masło można dodać do ryżu albo kuskusu.

Zobacz więcej!

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas