Dlaczego warto jeść masło?
Zawiera przyjazny nam tłuszcz, witaminy A, E i D. Wspomaga pamięć i wzrok, poprawia kondycję skóry i włosów. W tym roku ma królować na stołach całego świata.
![Masło można przyrządzać na wiele sposobów](https://i.iplsc.com/0005FLFEU42XL4TT-C322-F4.webp)
Masła można używać prawie do wszystkiego. Nic nie smakuje lepiej od kromki świeżego pieczywa posmarowanej masłem albo kolby kukurydzy polanej roztopionym masełkiem. Trudno też pobić smak jajecznicy smażonej na maśle, a najlepsze, muślinowo gładkie sosy powstają właśnie dzięki użyciu masła.
Kurczak w maślanym sosie: To szybkie, łatwe i smaczne danie, którym zaskoczysz gości. Na dużej patelni rozpuść 4 łyżki masła klarowanego. Na gorące masło wyłóż kawałki mięsa, np. z udek. Smaż chwilę, dodaj po łyżeczce curry i pasty czosnkowo-imbirowej.
Smaż, aż mięso się zezłoci, a przyprawy uwolnią aromat. Dolej szklankę pulpy pomidorowej i szklankę mleka kokosowego. Duś na wolnym ogniu 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw, podawaj z ryżem basmati, posypane listkami kolendry.
Maślano-cytrynowa ryba: Ten sos wspaniale podkreśla smak smażonych czy pieczonych ryb. Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny, listki natki drobno posiekaj. W rondelku rozpuść pół kostki masła (np. klarowanego), dodaj pieprz, sól i smaż chwilę.
Następnie wrzuć do masła posiekaną natkę i skórkę z cytryny, wymieszaj i trzymaj na ogniu chwilę. Zdejmij rondelek z ognia i polej sosem wcześniej przygotowaną rybę. Pycha!
Masło można doprawiać czosnkiem i przyprawami. W takiej postaci jest wyborne na tostach, grzankach, pieczonych ziemniakach czy gotowanym makaronie.
Wyśmienite jest masło z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką. Najlepiej smakuje na bagietce. Dodaj do niego trochę soli morskiej i mielony pieprz.
Do krewetek używaj masła z dodatkiem czosnku i soli morskiej. Do makaronu – ze startym parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami. Miłośnicy orientu docenią masło z dodatkiem tartej skórki z limonki, drobniutko pokrojonych papryczek chili i posiekanych listków świeżej kolendry.
Takie masło można dodać do ryżu albo kuskusu.
Zobacz więcej!