Dlaczego warto pić zielony jęczmień na przedwiośniu

Bo po zimie, kiedy jemy mniej warzyw i owoców, a na dodatek mają one niewiele wartościowych składników, brakuje nam witamin i minerałów. A młody jęczmień to prawdziwa witaminowa bomba.

Zielony jęczmień
Zielony jęczmień123RF/PICSEL

W zielonym jęczmieniu jest wiele cennych witamin i minerałów (np. beta-karoten, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, wapń, mangan) oraz enzymy, które pomagają zapobiegać wielu chorobom (w tym nowotworom).

Najcenniejszy jest chlorofil, któremu jęczmień zawdzięcza zieloną barwę. Chlorofil ma działanie odmładzające - ujędrnia skórę, wzmacnia stawy i mięśnie, dodaje energii, poprawia pracę mózgu, oczyszcza organizm z toksyn.

Pomaga też schudnąć i pozbyć się tzw. otyłości brzusznej, która jest zmorą wielu kobiet po menopauzie.

Jak stosować?

Zielony jęczmień dostępny jest w formie proszku (od 10 zł/250 g). Rozpuść łyżeczkę proszku w szklance zimnej wody, a potem zmiksuj z bananem, pomarańczą, jabłkiem lub innymi sezonowymi owocami.

Będzie smaczny i sycący (pomoże też w wypróżnieniu). Szklankę koktajlu pij minimum 30 min. przed śniadaniem. Tak długo jak zechcesz, bo nie można go przedawkować.

Zmysłowe smaki: Zielone smoothieINTERIA.PL
100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas