Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? To jest zaskakujące
Wiele osób do szuflady pod piekarnikiem wkłada naczynia i różne akcesoria kuchenne. Przeznaczenie tego miejsca jest jednak inne. Nie bez powodu producenci tych urządzeń zatroszczyli się o to, by właśnie tam się znalazło. Po co jest szuflada pod piekarnikiem? Przekonaj się.
Po co szuflada pod piekarnikiem?
Większość osób w tajemniczej szufladzie przechowuje foremki na babeczki czy brytfanki. W niektórych domach jest miejscem idealnym na sztućce, a także talerze. Brak przestrzeni w szafkach kuchennych zmusza do poszukiwania innych rozwiązań. Są również tacy, którzy nie wiedzą o istnieniu szuflady pod piekarnikiem. Myślą po prostu, że jest to front szafki. Zastanawiasz się, jaka jest jej prawdziwa funkcja? Otóż zamysł producentów piekarników był taki, by przechowywać tam przygotowany posiłek. Jest tam cieplej, więc żywność nie wyschnie i będzie smakować wybornie.
Jak wyczyścić szufladę pod piekarnikiem?
Jedzenie trzeba przechowywać w sterylnych warunkach. Nie zapominaj więc o częstym myciu szuflady pod piekarnikiem. Jak to zrobić? Nie stosuj silnych detergentów, wykorzystaj sodę oczyszczoną i ciepłą wodę.
- Wyjmij i opróżnij szufladę, następnie zbierz wilgotną szmatką resztki jedzenia.
- Do małej miski nalej ciepłej wody i dodaj dwie łyżki sody oczyszczonej.
- Miękką gąbkę namocz w roztworze i wyciśnij. Wymyj dokładnie całą szufladę.
- Wilgotną ścierką zetrzyj resztkę specyfiku i przetrzyj szufladę ręcznikiem papierowym do sucha. Włóż ją na miejsce i używaj do przechowywania świeżych potraw.
Zobacz też: