Domowy dżem bez grama cukru? Będzie gęsty jak ten ze słoików babuni

Domowe dżemy są na wagę złota, ponieważ jesteśmy pewni, że nie ma tam substancji, które nie powinny się tam znaleźć. Z drugiej strony, chcemy również, aby były gęste. Jednak bez obecności cukru, trudno uzyskać wymarzony efekt. Ale czy na pewno? Oczywiście, istnieją banalne sposoby, aby zagęścić domowe dżemy bez dodatku "białej śmierci". W jaki sposób? Przekonajmy się.

Domowy dżem nie musi zawierać cukru. Będzie gęsty i smaczny
Domowy dżem nie musi zawierać cukru. Będzie gęsty i smaczny123RF/PICSEL

Jak zagęszczać przetwory? Są na to banalne rozwiązania

Spod rąk naszych mam i babek z całą pewnością dżemy wychodziły idealnie. Jeśli nam taka sztuka nie do końca się udaje, często ratujemy się dodatkiem ogromnej ilości cukru albo fixów. Oba rozwiązania w nadmiarze nie są korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ sprzyjają powstawaniu cukrzycy, otyłości, niszczą zęby, a na dodatek nadwyrężają serce. Cukier w domowych dżemach powinien znajdować się w minimalnej ilości, a najlepiej, gdyby w ogóle go nie było, ponieważ owoce same w sobie są już bardzo słodkie.

Jak zatem zagęścić domowe dżemy? Wystarczy, że nie będziemy kroić ich na małe kawałki, ponieważ one bardzo szybko się rozgotują i stracą bardzo dużo wody, przez co przetwory będą rzadkie. Owoce, które mają bardzo dużo wody, takie jak aronia, truskawki, maliny oraz borówki mogą wylądować w całości w garnku. Trzeba pamiętać tylko o jednym: domowy dżem musi być smażony na bardzo małym ogniu i zawartość garnka powinna być często mieszana.

Jak zrobić dżem morelowy?Interia Kulinaria

Dodaj trochę do domowego dżemu. Będzie idealnie gęsty

Dżem jest za rzadki? Jabłko może uratować przetwory
Dżem jest za rzadki? Jabłko może uratować przetwory123RF/PICSEL

Sposób na idealny dżem? Trzeba do niego dodać pektyny! Na szczęście, nie trzeba biegać za nimi po sklepach, bo występują naturalnie w owocach. Najwięcej jest ich w skórkach jabłek, ale także w miąższu bananów, brzoskwiń, agrestu czy śliwek. Aby uzyskać idealną konsystencję, wystarczy dodać 200 gramów produktu zawierających pektyny na każdy kilogram bazowych owoców. 

Oczywiście, można w sklepie kupić gotowe pektyny w proszku, jednak zastosowanie tych naturalnych wpłynie korzystniej na smak domowego dżemu.

Uważaj na ten dodatek: może zepsuć smak dżemu

Mąka ziemniaczana może być ostatnią deską ratunku, aby zagęścić dżem
Mąka ziemniaczana może być ostatnią deską ratunku, aby zagęścić dżem123RF/PICSEL

Wszystkie metody zawodzą i domowy dżem nadal jest za rzadki? Ostatnią deską ratunku może być dodanie niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, np. niepełnej łyżeczki i wymieszanie zawartości garnka. W tym przypadku możemy uzyskać konsystencję przypominającą kisiel, ale i tak nie wolno skrobi nadużywać. Jeśli jej będzie za dużo, to wpłynie znacząco na smak domowego dżemu i efekt finalny może nas rozczarować.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas