Reklama

Reklama

Domowy test - wykrywamy nadkwasotę

Mogą na nią wskazywać objawy takie jak ból w górnej części brzucha kilka godzin po posiłku, kwaśne odbijanie, zgaga.

Wsyp do szklanki 1/2-1 łyżeczkę sody oczyszczonej (nie może być stara i zwietrzała). Dolej 1/2-3/4 szklanki wody, wymieszaj i wypij rano na czczo, przed śniadaniem. Obserwuj sekundnik w zegarku i zmierz czas, który upłynie od wypicia mikstury do momentu, w którym ci się ona odbije. 

Twój wynik

Reklama

40-90 sekund to odpowiedni czas, który świadczy o prawidłowej ilości kwasu w żołądku. 

Mniej niż 40 sekund - możesz mieć nadkwasotę, zwłaszcza, jeśli odbiło ci się jeszcze w trakcie picia mikstury. 

Powyżej 90 sekund - twoim problemem może być zbyt mała ilość kwasu.

Co w razie podejrzenia nadkwasoty?

Unikaj wszystkiego, co nasila wydzielanie kwasów, np. warzyw strączkowych, orzechów, mięty, ostrej papryki, chrzanu. Przy problemie odwrotnym - możesz je regularnie jadać.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje