Domowy test - wykrywamy nadkwasotę
Mogą na nią wskazywać objawy takie jak ból w górnej części brzucha kilka godzin po posiłku, kwaśne odbijanie, zgaga.
Wsyp do szklanki 1/2-1 łyżeczkę sody oczyszczonej (nie może być stara i zwietrzała). Dolej 1/2-3/4 szklanki wody, wymieszaj i wypij rano na czczo, przed śniadaniem. Obserwuj sekundnik w zegarku i zmierz czas, który upłynie od wypicia mikstury do momentu, w którym ci się ona odbije.
Twój wynik
40-90 sekund to odpowiedni czas, który świadczy o prawidłowej ilości kwasu w żołądku.
Mniej niż 40 sekund - możesz mieć nadkwasotę, zwłaszcza, jeśli odbiło ci się jeszcze w trakcie picia mikstury.
Powyżej 90 sekund - twoim problemem może być zbyt mała ilość kwasu.
Co w razie podejrzenia nadkwasoty?
Unikaj wszystkiego, co nasila wydzielanie kwasów, np. warzyw strączkowych, orzechów, mięty, ostrej papryki, chrzanu. Przy problemie odwrotnym - możesz je regularnie jadać.