Egzotyczny przysmak bywa nazywany "owocem młodości". Smaczna bomba witamin
Bywa określana mianem tropikalnej gruszki lub jabłka. Wspomnienie jej smaku często towarzyszy osobom wracającym z wakacji w rejonach Karaibów oraz krajów azjatyckich. Guawa, nazywana także gujawą, wzbudza coraz większe zainteresowanie także na polskich stołach. Egzotyczny owoc zdobywa uznanie dzięki unikalnemu smakowi i bogactwu składników odżywczych.
Spis treści:
Guawa. Co to za owoc?
Gujawa to tropikalna roślina zaliczana do rodziny mirtowatych. Znana jest pod wieloma nazwami — gruszla właściwa, gruszla jabłkowa, gwajawa, psydia pospolita. Występuje w różnych odmianach, a za miejsce jej pochodzenia uznaje się tereny Ameryki Środkowej i Południowej. Na Karaibach i w Meksyku soczysty miąższ często przerabiany jest na soki i dżemy, a w Azji Południowo-Wschodniej serwowana jest z dodatkiem soli oraz chili.
Guawa ma owalny lub okrągły kształt, przypominający jabłko albo gruszkę. Charakteryzuje się zieloną lub żółtą skórką, która jest cienka, ale twarda. W zależności od odmiany miąższ może być biały, żółty, różowy lub czerwony. A jakich doznań może spodziewać się podniebienie? Guawa cechuje się intensywnym, słodko-kwaśnym smakiem, którzy przywodzi na myśl połączenie ananasa i truskawki. W środku owocu znajdują się drobne, jadalne pestki.
Wyśmienity smak to nie wszystko. Na co pomaga jedzenie gujawy?
W Polsce nie jest jeszcze powszechnie znana, choć prawdopodobnie będzie się to zmieniać dzięki większej dostępności owocu. Wielu smakoszy z coraz większą śmiałością sięga po egzotyczne produkty, ciesząc się nie tylko bardziej różnorodnym menu, ale też dobroczynnym wpływem na zdrowie. Jakie właściwości ma guawa?
Stanowi skarbnicę witaminy C — jej słodki miąższ zawiera czterokrotnie więcej tej substancji niż popularne pomarańcze. Wraz z wysoką zawartością witaminy A, owoc zamienia się w prawdziwego sprzymierzeńca odporności. Pomaga również zadbać o wzrok, co jest ważne zarówno dla seniorów, jak i osób spędzających dużo czasu przed ekranami wszelkiej maści.
Bogactwo błonnika poprawia trawienie, wspiera pracę jelit i zapobiega zaparciom. Jedzenie gujawy intensyfikuje wchłanianie korzystnych substancji, jednocześnie wspierając usuwanie toksyn z organizmu. W ciele zostaje więc to, co najcenniejsze. Obecność potasu i likopenu w owocach działa ochronnie na serce i pomaga regulować ciśnienie krwi.
"Owoc młodości" dla pięknej skóry
Składniki, które skrywa smaczny miąższ, działają korzystnie również na wygląd. Guawa zyskuje popularność w branży kosmetycznej. Ekstrakt z owocu coraz częściej pojawia się w składzie kremów, maseczek i toników.
Łagodne właściwości antybakteryjne pomagają w oczyszczaniu skóry i walce z trądzikiem oraz zaskórnikami. Witamina C wspiera wyrównywanie kolorytu cery i rozjaśnianie przebarwień. Zarówno używanie kosmetyków z guawą, jak i uwzględnienie jej w jadłospisie skutkuje głębokim odżywieniem i nawilżeniem skóry. Wysoka zawartość antyoksydantów przekłada się na opóźnianie procesów starzenia.
Warto wiedzieć, że wygładzającą i rozjaśniającą maseczkę z guawy możesz przygotować samodzielnie. Porcję miąższu wymieszaj z jogurtem naturalnym i nałóż na 15 minut na twarz, szyję oraz dekolt. Skóra będzie odżywiona, gładka i zyska promienny wygląd. Stosuj raz lub dwa razy w tygodniu.