Ewa Wachowicz poleca go przy przeziębieniu. Tak zrobisz "ocet zdrowia"
Wraz z jesienią powraca sezon na choroby. Na szczęście można się przed nimi uchronić, dostarczając organizmowi niezbędną dawkę witamin i wzmacniając odporność. W dodatku naturalnymi sposobami. Ewa Wachowicz podzieliła się ze swoimi fanami sprawdzoną recepturą na tzw. "ocet zdrowia". - Miks składników oraz przypraw, które poprawiają pracę naszego organizmu, dodają energii i oczywiście wzmacniają odporność - zapewnia znana restauratorka.
Ocet jabłkowy - nie tylko obniża poziom cholesterolu
Właściwości octu jabłkowego znane są od dawna. Ten złoty napój posiada w sobie ogromne ilości dobroczynnych aminokwasów i enzymów, wpływających dobroczynnie na jelita, a w konsekwencji na stan całego organizmu. Stan jelit świadczy o naszej odporności, warto więc zainteresować się octem jabłkowym i włączyć go do codziennej diety w ilości łyżeczki na szklankę wody i przyjmować go zaraz po przebudzeniu. Pomoże obniżyć poziom cholesterolu, wyrówna pH organizmu i wspomoże działanie układu nerwowego, serca i mózgu.
Czytaj również: Ocet w domowej apteczce. Hamuje wyrzuty insuliny, pomaga przy odchudzaniu i grzybicy
"Ocet zdrowia" na wzmocnienie odporności
Ewa Wachowicz zna i ceni sobie wszystkie właściwości octu jabłkowego. Szczególnie poleca "ocet zdrowia", czyli miksturę na bazie octu, która nie tylko wzmocni odporność, ale pomoże w naturalny sposób zwalczyć rozwijające się przeziębienie w sezonie jesienno-zimowym. Przepis na tę zdrowotną miksturę jest banalnie prosty.
W okresie jesienno-zimowym bardzo łatwo "złapać" infekcję. Często czujemy się osłabieni oraz senni. Istnieje jednak wiele sposobów, by w tym czasie zadbać o odporność
"Ocet zdrowia" - przepis od Ewy Wachowicz
- 700 ml organicznego octu jabłkowego
- ¼ szklanki posiekanego czosnku
- ¼ szklanki posiekanej cebuli
- ¼ szklanki posiekanego imbiru
- ¼ szklanki tartego chrzanu
- 2 papryczki chili
- 2 łyżeczki kurkumy
Wszystkie składniki osobno stanowią doskonałe źródło dobroczynnego działania na organizm:
- wcześniej wspomniany ocet jabłkowy to naturalny antyoksydant i wspomagacz jelit;
- czosnek znany jest ze swoich bakteriobójczych właściwości;
- cebula to remedium na kaszel;
- imbir, chrzan i chili rozgrzewają osłabiony organizm, łagodzą ból gardła i są naturalnymi antybiotykami
- kurkuma zaś to królowa przypraw - dowiedziono jej przeciwzapalnego, przeciwwirusowego i przeciwbakteryjnego działania już wiele lat temu.
Dzięki połączeniu wszystkich składników działanie wzmacniające zostanie spotęgowane, dzięki czemu organizm skuteczniej będzie walczył z chorobami.
Przygotowanie:
- Warzywa wrzucić do słoika. Wsypać kurkumę i zalać octem jabłkowym.
- Zamknąć, wymieszać i odstawić na minimum 48 godzin.
- Po tym czasie przelać przez gęste sito.
- Przechowywać w lodówce.
Dawkowanie:
1 łyżka rozcieńczona w kieliszku wody dwa razy dziennie rano i wieczorem. W przypadku przeziębienia można zwiększyć liczbę łyżek do sześciu.