Ewa Wachowicz poleca go przy przeziębieniu. Tak zrobisz "ocet zdrowia"

Wraz z jesienią powraca sezon na choroby. Na szczęście można się przed nimi uchronić, dostarczając organizmowi niezbędną dawkę witamin i wzmacniając odporność. W dodatku naturalnymi sposobami. Ewa Wachowicz podzieliła się ze swoimi fanami sprawdzoną recepturą na tzw. "ocet zdrowia". - Miks składników oraz przypraw, które poprawiają pracę naszego organizmu, dodają energii i oczywiście wzmacniają odporność - zapewnia znana restauratorka.

Ewa Wachowicz poleca przepis na "ocet zdrowia"
Ewa Wachowicz poleca przepis na "ocet zdrowia"archiwum prywatne

Ocet jabłkowy - nie tylko obniża poziom cholesterolu

Właściwości octu jabłkowego znane są od dawna. Ten złoty napój posiada w sobie ogromne ilości dobroczynnych aminokwasów i enzymów, wpływających dobroczynnie na jelita, a w konsekwencji na stan całego organizmu. Stan jelit świadczy o naszej odporności, warto więc zainteresować się octem jabłkowym i włączyć go do codziennej diety w ilości łyżeczki na szklankę wody i przyjmować go zaraz po przebudzeniu. Pomoże obniżyć poziom cholesterolu, wyrówna pH organizmu i wspomoże działanie układu nerwowego, serca i mózgu.

Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy123RF/PICSEL

"Ocet zdrowia" na wzmocnienie odporności

Ewa Wachowicz zna i ceni sobie wszystkie właściwości octu jabłkowego. Szczególnie poleca "ocet zdrowia", czyli miksturę na bazie octu, która nie tylko wzmocni odporność, ale pomoże w naturalny sposób zwalczyć rozwijające się przeziębienie w sezonie jesienno-zimowym. Przepis na tę zdrowotną miksturę jest banalnie prosty.

W okresie jesienno-zimowym bardzo łatwo "złapać" infekcję. Często czujemy się osłabieni oraz senni. Istnieje jednak wiele sposobów, by w tym czasie zadbać o odporność
Ewa Wachowicz

"Ocet zdrowia" - przepis od Ewy Wachowicz

  • 700 ml organicznego octu jabłkowego   
  • ¼ szklanki posiekanego czosnku   
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli   
  • ¼ szklanki posiekanego imbiru   
  • ¼ szklanki tartego chrzanu   
  • 2 papryczki chili   
  • 2 łyżeczki kurkumy

Wszystkie składniki osobno stanowią doskonałe źródło dobroczynnego działania na organizm:

  • wcześniej wspomniany ocet jabłkowy to naturalny antyoksydant i wspomagacz jelit;
  •  czosnek znany jest ze swoich bakteriobójczych właściwości; 
  • cebula to remedium na kaszel; 
  • imbir, chrzan i chili rozgrzewają osłabiony organizm, łagodzą ból gardła i są naturalnymi antybiotykami
  • kurkuma zaś to królowa przypraw - dowiedziono jej przeciwzapalnego, przeciwwirusowego i przeciwbakteryjnego działania już wiele lat temu. 

Dzięki połączeniu wszystkich składników działanie wzmacniające zostanie spotęgowane, dzięki czemu organizm skuteczniej będzie walczył z chorobami.

Przygotowanie: 

  1. Warzywa wrzucić do słoika. Wsypać kurkumę i zalać octem jabłkowym. 
  2. Zamknąć, wymieszać i odstawić na minimum 48 godzin. 
  3. Po tym czasie przelać przez gęste sito. 
  4. Przechowywać w lodówce. 
Taki ocet najlepiej pić dwa razy dziennie
Taki ocet najlepiej pić dwa razy dziennie CanvaProINTERIA.PL

Dawkowanie: 

1 łyżka rozcieńczona w kieliszku wody dwa razy dziennie rano i wieczorem. W przypadku przeziębienia można zwiększyć liczbę łyżek do sześciu. 

"Ewa gotuje": Miętowy cukierPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas