Genialny sposób na szybkie siekanie jajek
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, w związku z tym w milionach polskich domów ruszają przygotowania do tych najważniejszych świąt w roku. W tym wyjątkowym czasie na naszych stołach nie zabraknie jajek, które można spożywać pod różnymi postaciami. Przedstawiamy genialny sposób, jak szybko i łatwo można je posiekać.
Jajka na wielkanocnym stole pojawiają się najczęściej w postaci gotowanych na twardo, ale dodajemy je również do past i sałatek. To najczęściej używany produkt podczas świąt Wielkiej Nocy, zatem siekanie tak dużej liczby jajek może przyprawić o ból głowy. Jest jednak trik, dzięki któremu zrobimy to w ekspresowym tempie i to bez żadnych problemów.
Jak błyskawicznie pokroić kilka jajek?
Żeby szybko i dokładnie pokroić wiele jajek na małe kawałki potrzebujemy zaledwie dwóch rzeczy - miseczki i metalowej kratki, która służy do studzenia np. ciast. Kratkę kładziemy na miskę, a następnie ugotowane i przestudzone jajka przeciskamy przez kratkę.
Dzięki takiej technice nie tylko zachowamy w kuchni porządek, oszczędzimy sporo czasu, ale i mamy pewność, że nie skaleczymy się, co może się zdarzyć w przypadku siekania jajek ostrym nożem.
Ten patent pokazano na jednym z zagranicznych i popularnych profili instagramowych, a pod filmem prezentującym tę technikę krojenia jaj pojawiło się mnóstwo pozytywnych komentarzy internautów, którzy uznali ją za genialną.
Trik możemy z powodzeniem wykorzystać również podczas przygotowywania guacamole z awokado.