Genialny sposób na szybkie siekanie jajek

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, w związku z tym w milionach polskich domów ruszają przygotowania do tych najważniejszych świąt w roku. W tym wyjątkowym czasie na naszych stołach nie zabraknie jajek, które można spożywać pod różnymi postaciami. Przedstawiamy genialny sposób, jak szybko i łatwo można je posiekać.

Kratka i miseczka - tyle wystarczy, by szybko pokroić jajka
Kratka i miseczka - tyle wystarczy, by szybko pokroić jajka123RF/PICSEL

Jajka na wielkanocnym stole pojawiają się najczęściej w postaci gotowanych na twardo, ale dodajemy je również do past i sałatek. To najczęściej używany produkt podczas świąt Wielkiej Nocy, zatem siekanie tak dużej liczby jajek może przyprawić o ból głowy. Jest jednak trik, dzięki któremu zrobimy to w ekspresowym tempie i to bez żadnych problemów.

Jak błyskawicznie pokroić kilka jajek?

Żeby szybko i dokładnie pokroić wiele jajek na małe kawałki potrzebujemy zaledwie dwóch rzeczy - miseczki i metalowej kratki, która służy do studzenia np. ciast. Kratkę kładziemy na miskę, a następnie ugotowane i przestudzone jajka przeciskamy przez kratkę.

Dzięki takiej technice nie tylko zachowamy w kuchni porządek, oszczędzimy sporo czasu, ale i mamy pewność, że nie skaleczymy się, co może się zdarzyć w przypadku siekania jajek ostrym nożem.

Ten patent pokazano na jednym z zagranicznych i popularnych profili instagramowych, a pod filmem prezentującym tę technikę krojenia jaj pojawiło się mnóstwo pozytywnych komentarzy internautów, którzy uznali ją za genialną.

Trik możemy z powodzeniem wykorzystać również podczas przygotowywania guacamole z awokado.

„Ewa gotuje”: Sernik z białą czekoladą i kajmakiemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas